-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Sea King draait de bladzijde om

Sea King draait de bladzijde om

 

De vijfde en laatste Sea King-helikopter van Defensie volbracht op 21 maart 2019 zijn allerlaatste opdracht. Vele kijklustigen kwamen hem aan onze kust uitzwaaien.

Afgelopen donderdag werd de laatste Belgische helikopter, gefabriceerd door de Britse constructeur Westland, uit dienst genomen. Bij die gelegenheid nam de Sea King RS05 plechtig afscheid op het strand van elke badstad. Na elke de landing hees een bemanningslid met de plaatselijke burgemeester een herdenkingsvlag. Die luchtparade trok ook heel wat kijklustigen.

De geschiedenis van de Sea King staat in het collectieve geheugen gegrift. Sinds 1976 hebben toeristen en kustbewoners de iconische reddingshelikopter van Defensie kunnen bewonderen. Zijn populariteit steeg nog toen in 1997 en 1998 de serie Windkracht 10 op het scherm kwam, met de Sea King in een hoofdrol.

De vijf toestellen kunnen 1.757 geredde mensenlevens op hun palmares schrijven. De helikopters transporteerden ook regelmatig personeel, materieel en organen. Ze verleenden ondersteuning bij luchtvaartongevallen of haalden gecrashte piloten op vanachter de vijandelijke linies.

Luitenant-kolonel vlieger Stéphane Roobroek, de basiscommandant van Koksijde, belichtte tijdens een persconferentie de toekomst van de dertig militaire piloten en technici die nog met de RS05 werkten. Een derde van hen volgt nu een opleiding om binnenkort met de nieuwe NH90-helikopter te werken. Een ander derde van hen zal andere taken krijgen. Het laatste derde gaat dit jaar nog met pensioen.

Van de vijf helikopters bevindt de RS01 zich in het Koninklijk Legermuseum. De gemeente Koksijde kocht de RS03 aan als monument voor de luchtmachtbasis. De drie andere toestellen (RS02, RS04 en RS05) zal Defensie later te koop aanbieden.

De RS05 besloot zijn dienstperiode met een vlucht rond de basis Adjudant vlieger Allaeys van Koksijde. Hij werd daarbij begeleid door een Sea King uit Duitsland en een uit Noorwegen, een Alouette III en een NH90 Caiman NFH. Zo draaide de Luchtcomponent de bladzijde om van de 43 jaar durende heerschappij van zijn ‘koningen van de zee’.