-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Schoolbezoeken, voertuigpannes en slapen onder de sterren

Schoolbezoeken, voertuigpannes en slapen onder de sterren

 

In het Oosten van Mali, bij de stad Gao, werkt sinds november 2018 een detachement van het Bataljon Jagers te Paard uit Heverlee. Ze verzamelen er informatie voor de VN-missie MINUSMA, die de Malinese regering helpt om het land te stabiliseren.

Na een inloopperiode, waarin de volledige logistieke inplaatsstelling van het detachement in Gao gebeurde, ging vanaf midden januari het detachement met 44 militairen van het Bataljon Jagers te Paard aan de slag. In een straal van tweehonderd kilometer rond het VN-kamp Castor voeren ze met hun gepantserde Dingo-terreinwagens patrouilles uit van soms wel 72 uur. Daarbij gaan de militairen met de bevolking praten en observeren ze de omgeving met diverse sensoren. Zo creëren ze een pattern of life. Ze onderzoeken tot in detail hoe een normale dag eruitziet, zodat ze weten wanneer er iets abnormaals gebeurt in de omgeving van Gao.

Anderhalve maand informatie verzamelen, dat betekent 19 dorpen bezoeken op 15 missies, 15 inlichtingenrapporten schrijven van tientallen bladzijden, 23.611 kilometer rijden met 9 voertuigen in extreem moeilijk terrein, 40 lichte en zware pannes en werken in volledige uitrusting bij temperaturen tot 45 graden door een defecte airco in het voertuig.

Het multisensordetachement van het Bataljon Jagers te Paard krijgt in Mali steun van achttien Belgische militairen. Zij zorgen onder andere voor communicatiesteun en het onderhoud en de reparaties van het materieel. Door hun harde werk kunnen de militairen op het terrein hun opdracht uitvoeren.