-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Scholieren lanceren satellieten in blik

Scholieren lanceren satellieten in blik

 

Twaalf teams middelbare scholieren namen dit jaar deel aan het CanSat-project. Op vrijdag 4 mei lanceerden zij op het vliegveld van het kamp van Elsenborn hun zelfgemaakte satellieten ter grootte van een frisdrankblik.

Sinds 2010 organiseert het Europese Ruimtevaartagentschap ESA de CanSat-competitie. Daarvoor moeten middelbare scholieren zelf een minisatelliet in elkaar knutselen. In 2012 pikte het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de wedstrijd op voor zijn scholen. Nog twee jaar later schreven ook Waalse scholen zich in en sinds dit jaar nemen ook Vlaamse scholen deel.

Het kamp van Elsenborn stelde zijn faciliteiten, kamers en vooral het kleine vliegveld ter beschikking van de twaalf overgebleven kandidaat-winnaars. Met behulp van twee kleine raketten van een gespecialiseerd Nederlands bedrijf konden ze op vrijdag de minisatellieten lanceren. De kleinoden terugvinden bleek bijna even moeilijk als ze samenstellen.

Op zaterdag 5 mei presenteerden de finalisten de resultaten van hun werk in het Euro Space Centre in Transinne. Daar werd ook de uiteindelijke winnaar uitgeroepen: de ploeg DsangG van het Collège Saint-Michel uit Etterbeek. Naast de opgelegde mogelijkheden van hun satelliet hadden zij ook een manier bedacht om de invloed van de versnelling van een raket op de bloeddruk van astronauten in het oog te houden. Zij mogen eind juni met hun project deelnemen aan de Europese finale op de Azoren.