-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Schip zinkt voor Zeebrugge

Schip zinkt voor Zeebrugge

 

Voor de haven van Zeebrugge is op 6 oktober het Nederlands vrachtschip Flinterstar gezonken na een aanvaring met een gastanker. Een Sea King-reddingshelikopter van de basis Koksijde was meteen ter plaatse om bemanningsleden uit het water te redden.

Door de inzet van een vijftiental schepen en het snel opstarten van het provinciale noodplan zijn er geen dodelijke slachtoffers. Omdat de aanvaring gebeurde met een gastanker kwamen ook vier slepers ter plaatse om de overige bemanningsleden te redden. Twee zwaargewonden werden via de marinebasis van Zeebrugge naar het ziekenhuis van Blankenberge geëvacueerd. De tien overige bemanningsleden kregen eerst psychologische ondersteuning op de basis alvorens ook zij naar de omliggende ziekenhuizen werden gebracht.

De Flinterstar zonk op enkele minuten op acht kilometer van de kust en ligt nu op een zandbank. Omdat het met meer dan 3.000 ton staal geladen is, zonk het bijna onmiddellijk.

Door de aanvaring is er een lichte vervuiling en is er brandstof vrijgekomen. Drie schepen van de DAB Vloot zijn ter plaatse om de vervuiling te bestrijden.

Het provinciale noodplan voor de Noordzee werd meteen opgestart, onder leiding van provinciegouverneur Carl Decaluwé en in aanwezigheid van de staatssecretaris voor de Noordzee, Bart Tommelein. Vanop het marinepatrouilleschip P901 Castor volgt de on scene commander de uitvoering van het noodplan ter plaatse op.