-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Schietcursus vanaf een schip

Schietcursus vanaf een schip

 

Op de P901 Castor hebben schietinstructeurs een nieuwe cursus scherpschutter voorbereid. Daarmee willen ze de boardingoperaties ondersteunen vanop onze fregatten F930 Leopold I en F931 Louise-Marie of ons steunschip A960 Godetia.

Om het concept en de cursus marksman uit te werken, testten de onderrichters van het SOIT-team (Schoots Onderricht / Instruction de Tir) aan boord het geweer SCAR H PR (voor Heavy 7.62 x 51 mm NATO Precision Rifle). Het is immers belangrijk dat een scherpschutter op een veilige manier boardingacties kan ondersteunen, bijvoorbeeld tijdens anti-piraterijoperaties.

Bovendien vormt het marksmanteam een bijkomende bescherming voor de bemanning van het fregat of steunschip, zowel op zee als in de haven. Het kan in bepaalde situaties op een bijna chirurgische wijze een bedreiging neutraliseren en het risico op nevenschade tot een minimum herleiden.

In de aanloop naar een haven kan de boordcommandant het team inzetten als extra sensor om mogelijke dreigingen te identificeren en zo nodig te neutraliseren. De inzetafstand kan variëren van 200 tot 800 meter. Een pluspunt bij het aan- en afmeren in gevoelige zones want de Marine blijft over de ganse wereld actief.