-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Samenwerken geeft je vleugels

Samenwerken geeft je vleugels

 

Defensieminister Pieter De Crem bezocht van 16 tot 18 september 2013 de vliegopleidingsscholen voor Belgische militaire piloten in Frankrijk. Op de luchtmachtbasissen van Avord, Cazaux en Dax liet de minister zich uitvoerig inlichten door de commandant van de Luchtcomponent, zijn staf en vooral door het personeel en de studenten ter plaatse.

In de marge bezocht de minister ook de screeningfase in Cognac. Daar doen kandidaat-piloten hun eerste vliegervaring op aan boord van de Marchetti. Hier evalueren instructeurs de geschiktheid van elke kandidaat en selecteren de meest belovenden onder hen.

Sinds 2004 zijn er Belgische Alpha Jet-lesvliegtuigen op de luchtmachtbasis van Cazaux, in het zuidwesten van Frankrijk. Het begin van een samenwerking tussen de Belgische Luchtmacht en de het Franse Armee de l'Air, die, tien jaar later, veel omvattender is dan ze toen hadden voorzien.

Elke piloot die vandaag zijn opleiding start of die omschakelt naar een ander vliegtuigtype doet dit in Frankrijk. F-16-gevechtspiloten in spe leren de knepen van het vak in Cazaux, op de AJeTs-school (Advanced Jet Training School). Toekomstige C-130-piloten leren in Avord meermotorige vliegtuigen vliegen aan boord van de Embraer Xingu. Tot slot leren kandidaat-helikopterpiloten in Dax, in de schaduw van de Pyreneeën, hun Colibri-heli onder bedwang te houden. Op het einde van de opleiding wachten de vleugels, die het vliegbrevet symboliseren, op het uniform van elke piloot.

De Belgische en Franse luchtmacht stemden hun opleidingen volledig op elkaar af. Zo is het helemaal niet uitzonderlijk dat een Franse leerling een Belgische onderrichter in zijn toestel treft en vice-versa. Sinds het begin van de samenwerking maakten 59 gevechts-, 64 transport- en 20 helikopterpiloten hun opleidingen op topniveau af. Voor deze samenwerking leven en werken 48 landgenoten op permanente basis in Frankrijk.