-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Russische vliegtuigen ontsnappen niet aan onze waakzaamheid

Russische vliegtuigen ontsnappen niet aan onze waakzaamheid

 

De Belgische F-16's die sinds begin dit jaar mee het Baltische luchtruim vanuit het Poolse Malbork bewaken, onderschepten al drie Russische vliegtuigen. Dat heeft de minister van Defensie meegedeeld tijdens zijn bezoek aan het EAPM-detachement.

De Baltische staten Estland, Letland en Litouwen beschikken niet over eigen jachtvliegtuigen. De NAVO-lidstaten verzekeren daarom om beurt de bewaking van het luchtruim. De NAVO verdeelde de beschikbare gevechtsvliegtuigen over drie vliegbasissen, waaronder die van Malbork in het noordoosten van Polen. Sinds begin dit jaar opereren vier Belgische gevechtsvliegtuigen van daaruit. Een vijftigtal militairen staat in voor de ondersteuning.

Dat onze vliegtuigen daar daadwerkelijke een belangrijke rol vervullen, valt af te leiden uit hun inzet. De Belgische toestellen hebben naast de dagelijkse trainingsvluchten ook zes interceptievluchten uitgevoerd, waarbij drie Russische toestellen onderschept werden.

Malbork is niet zomaar gekozen. Het is gelegen nabij de Russische enclave Kaliningrad, op slechts zestig kilometer van de Baltische Zee. Om de andere week zijn de Belgen van permanentie Quick Reaction Alert (QRA). Dat wil zeggen dat er zeven dagen lang, 24 uur per dag, twee piloten en een technisch team klaarstaan. Bij een alarm moeten zij zo snel mogelijk opstijgen om onbekende vliegtuigen te identificeren die het NAVO-luchtruim binnendringen.

De minister van Defensie Steven Vandeput ging zich op woensdag 11 maart persoonlijk vergewissen van de toestand. Hij kreeg een rondleiding in de installaties van het detachement in Malbork. Ook de missies die onze piloten uitvoeren werden nader toegelicht.