-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Robot komt fabriek te hulp

Robot komt fabriek te hulp

 

Op 12 mei is een team van de CBRN-compagnie van het 4 Bataljon Genie de firma Magotteaux te hulp gekomen in haar fabriek in Vaux-sous-Chèvremont. Een robot van de DOVO slaagde erin om een kobalt 60-bron en zijn steel uit een bunker te halen waar ze na een radiografie-sessie op de grond waren gevallen.

De firma Magotteaux fabriceert verbrijzelingssystemen voor steengroeven, cementfabrieken en mijnindustrie, maar ook baggersystemen op zee en in rivieren. Om de betrouwbaarheid van haar producten te testen, controleert ze die op het einde van hun productieproces met röntgenstralen. De straling wordt geproduceerd door een kobalt 60-bron.

Omdat dat stralingsniveau schadelijk is voor de mens, vinden de radiografie-sessies plaats in een betonnen en stalen bunker, waarbij een operator de manipulaties vanop afstand uitvoert. Op 10 april, tijdens een radiografie-sessie, vond een behandelingsincident plaats en kwamen de kobalt 60-bron en zijn steel op de grond van de bunker terecht.

De CBRN-compagnie liet haar robot binnen in de bunker van de firma Magotteaux, bestuurd door een operator. Al snel vond die de ioniserende bron en zijn steel op de grond terug. Heel voorzichtig heeft de robot met zijn tang de bron vastgenomen en is daarna naar de veiligheidscontainer gereden. Na twee pogingen kon hij de bron veilig in de container plaatsen.

Het is de eerste keer dat Defensie een dergelijke interventie tot een goed einde kon brengen. Het optreden heeft ook geleid tot een vruchtbaar contact tussen specialisten van het 4 Bataljon Genie, de DOVO en de lokale vertegenwoordigers van de brandweer en de Civiele Bescherming.