-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Resolute Support gaat voort in Mazar-e-Sharif

Resolute Support gaat voort in Mazar-e-Sharif

 

Op 18 oktober 2014 vertrok het nieuwe detachement voor het Belgische steunelement (ISAF BEL NSE 14-10) naar Mazar-e-Sharif, in het noorden van Afghanistan.

In de vroege uurtjes verzamelde iedereen in kwartier Den Troon in Grobbendonk. Het detachement bestaat uit personeel van het 29 Bataljon Logistiek, de 6 Groep Communicatie- en Informatiesystemen, de Field Accommodation Unit en de Movement Control Group.

Na afscheid van de families vertrokken ze richting Keulen. Daar wachtte een Duits vliegtuig dat rechtstreeks naar Mazar-e-Sharif zal vliegen. Ze ontmoetten daar ook het detachement Force Protection (troepenbescherming) van de ontmijners (EOD) en het detachement voor chemische, biologische, radiologische en nucleaire verdediging (CBRN).

Na een hele dag reizen, kwamen ze net voor middernacht toe in het kamp van het Belgische steunelement. Hun voorgangers vingen hen op, brieften hen en gaven het programma voor de overgave-overname van de komende dagen.

De ochtend erna ging iedereen onmiddellijk van start met zijn tegenpartij. De overgave-overname verliep over het algemeen goed en na enkele dagen gebeurde de officiële bevelsoverdracht.

De frequency manager van het kamp, eerste sergeant Wysgeer, werd eind december, na zes maanden, vervangen door adjudant De Paepe. Tijdens de eerste weken van het nieuwe detachement betekende hij nog een waardevolle hulp.

Na enkele dagen bij ons vertrok korporaal-chef Dillard naar het ISAF-hoofdkwartier in Kaboel. Daar staat hij onder meer in voor de bescherming van de hoogstgeplaatste Belgische officier in Afghanistan: de national contingency commander (NCC).

De eerste week na de overgave-overname werkten de nieuwkomers zich in en handelden ze hun meest dringende administratieve zaken af. Onmiddellijk daarna begonnen ze met hun eerste project: het wifi-netwerk voor sociale communicatie uitbreiden. Het logement van de CBRN- en EOD-specialisten, op enkele honderden meters van het NSE, werd ook van wifi voorzien.

Sinds Nieuwjaar heeft de zending een nieuwe naam, gezien de zending ISAF officieel afliep op 31 december 2014. Voortaan neemt het Belgische detachement deel aan de opdracht Resolute Support.