-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Red Flag : tussen het stof en het licht

Red Flag : tussen het stof en het licht

 

150 Belgische militairen waren tussen 24 februari en 15 maart aanwezig op de Nellis Air Force base (VS). Deze Amerikaanse basis vormt één van de grootste oefenterreinen voor Amerikaanse en geallieerde militaire vliegtuigen. Gelegen in Nevada, zo’n 20 kilometer van Las Vegas, vormde ze het decor van de oefening Red Flag waaraan ook een Belgisch detachement deelnam. 

Voor deze tweede editie –Red Flag 14-02- kwamen meer dan 1900 mensen uit vijf landen samen (VS, Verenigde Arabische Emiraten, Denemarken, Saoedi-Arabië en België). Ons land zond 10 F-16’s en twee C-130’s met personeel dat hoofdzakelijk uit de 2de Tactische Wing van Florennes kwam maar ook uit de 10de Wing van Kleine Brogel en de 15de Wing van Melsbroek. 

“Red Flag is een uiterst realistische en complete oefening. De piloten trainen in een ideale omgeving met het oog om ooit ontplooid te worden in het buitenland.” legt Luitenant-Kolonel Vlieger Cédric Kamensky uit. Hij is de detachementscommandant van de F-16’s. “België neemt deel omdat we hier op de Nellis Air Force Base over een structuur kunnen beschikken die we thuis niet hebben.” Hier beschikken ze over een oppervlakte zo groot als België om realistische scenario’s in te oefenen zowel in de lucht als op de grond.

Een oefening met zoveel middelen vraagt om een enorme organisatie tussen de verschillende naties. “De integratie met de andere landen vormt een zeer grote uitdaging tijdens deze oefening.” Legt Luitenant-Kolonel vlieger Kamensky uit. “We beschikken allemaal over verschillend materieel en dat brengt zowel voor- als nadelen met zich mee.” De integratie is nog complexer voor het Belgische detachement omdat er twee C-130 transporttoestellen moeten deelnemen aan de oefening. “De C-130 is gewoon om te werken op plaatsen waar er bijna geen bedreigingen zijn.” voegt commandant vlieger Marc Charlier eraan toe. Hij is de detachementscommandant van de C-130’s. “Hier worden we geconfronteerd met gesimuleerde gevaren die heel intens zijn. Je moet dus enorm veel coördineren met Belgische en andere jachtvliegtuigen.”

Red Flag geeft op die manier aan iedereen de mogelijkheid om te trainen in complexe omstandigheden.