-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Peloton mortieren verandert geweer even van schouder

Peloton mortieren verandert geweer even van schouder

 

"Five minutes!", roept Ben naar zijn troepen terwijl hij zijn hand in de lucht steekt. Hij maakt deel uit van een verkenningsploeg om de landingszone van artilleriestukken veilig te stellen. Precies vijf minuten later dondert een NH90-helikopter boven het Groot Schietveld in Brasschaat met onderaan ... een houwitser.

"Als peloton mortieren ligt het voor de hand dat we met mortieren trainen," verduidelijkt Michael, luitenant bij de batterij mortieren. "Maar omdat het zwaartepunt van mortieren en houwitsers zo verschilt, vroegen de helikopterpiloten of we tijdens de oefening de kanonnen wilden gebruiken. Zo kunnen ook zij hun praktische vaardigheden scherp houden."

De verkenningsploeg van Ben zorgt dat de heli's veilig en wel hun lading achter de fictieve vijandelijke linies kunnen droppen. "Wij arriveren vijf minuten voordat de piloten het stuk met het cargonet afzetten. De coördinaten bepalen, de inzetrichting van de artilleriestukken uitzetten en de droppijlen plaatsen, al die moeten we zo snel mogelijk uitvoeren. Timings zijn van cruciaal belang." Enkele militairen plaatsen feloranje plastic pijlen, de droppijlen, met stalen piketten in de grond. Zo weten de piloten onmiddellijk in welke richting ze het gevaarte van ruim 1.600 kilogram moeten plaatsen.

Wanneer zowel de kanonnen, de munitie als de manschappen aanwezig zijn, is het een race tegen de klok om de stukken te richten. "In dit scenario ondersteunen wij de pathfinders die vijftien kilometer verderop een belangrijk doelwit willen onderscheppen", verklaart Michael. "Onze voorwaartse waarnemers zitten verspreid in de buurt waar de pathfinders hun operatie uitvoeren. Als we moeten vuren, dan informeren zij ons over de precisie van onze schoten."

Niet alleen de houwitsers zijn vandaag een nieuw trainingselement voor de paracommando's, ze testen ook een nieuw soort radio: de PRC-117. "Vandaag is een optimale gelegenheid om de dracht en capaciteiten van deze dataradio uit te proberen", vult de luitenant aan. "De theoretische dracht over de grond bedraagt vijftien kilometer, maar in de praktijk durft dat wel eens verschillen", lacht hij.