-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Pasen bij de commando’s

Pasen bij de commando’s

Pasen is geen synoniem voor rust op de Grafenwöhr Training Area in Duitsland. Voor het 2 Bataljon Commando's is het geen eieren rapen, maar een compagnieaanval oefenen op de schietstand.

Met drie pelotons doorheen het bos geraken en het eerste dorpje zuiveren en innemen, luidt hun opdracht. Nadien verder door het bos oprukken naar een tweede dorpje en ook dat uitkammen en innemen. Onderweg stuiten ze op tegenstanders en vallen ze regelmatig onder vuur. De communicatie tussen de pelotons is cruciaal om de opdracht tot een goed einde te brengen.

"Dit is zeker geen eenvoudige opdracht", vertelt adjudant-chef Hugues Lamotte. "Doordat we hier met echte munitie werken in een gevechtsscenario, moet je voortdurend alert zijn en oppassen. Bij een compagnieaanval moet je niet alleen zelf je mannetje kunnen staan, maar ook vlot kunnen samenwerken in team, sectie, peloton en compagnie. Je moet het grote geheel zien en kunnen volgen."

De laatste meters sluipen ze door het bos. Alles lijkt vredig tot er plots vijanden opduiken. Zonder aarzelen geeft de sectiecommandant het vuurbevel. Een andere sectie nadert ondertussen het eerste gebouw van het dorp. Een kort overleg met handgebaren volgt en dan stormen ze het huis binnen.

"Huizen zuiveren is een specifieke techniek", legt adjudant-chef Hugues Lamotte uit. "Doordat je in elke kamer alle hoeken controleert en veel ronddraait, raak je gemakkelijk gedesoriënteerd." Alle paracommando's hebben in België de technieken al aangeleerd en ingeoefend, zowel in de bebouwde omgeving als in het bos. Maar de technieken doornemen terwijl we vuren met echte munitie is toch wel iets anders!