-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Outsourcing kamp Elsenborn evolueert verder

Outsourcing kamp Elsenborn evolueert verder

 

Sinds augustus 2019 neemt een privéfirma een groot aantal taken op zich in het militaire kamp van Elsenborn. Dat varieert van catering tot groenonderhoud en van sanitaire herstellingen tot schrijnwerk.

Om de komende pensioengolf op te vangen en niet-kerntaken voor militairen uit te besteden, besloot Defensie in zee te gaan met Sodexo. Zo kunnen nieuwe rekruten zich op hun militaire capaciteiten blijven richten.

Naast andere kwartieren, zoals de kazerne van Heverlee, stak Sodexo ook haar schouders onder het militair kamp van Elsenborn. De Chef Defensie, generaal Marc Compernol, zag op 27 mei dat de samenwerking tussen Defensie en de firma uitstekend verloopt.

Veertig contracten waren er vroeger nodig om het militaire domein op alle vlakken draaiende te houden. Dankzij de uitbesteding aan Sodexo werd dat beperkt tot één. Met een contractduur van tien jaar krijgt de firma een uitgelezen kans om te bewijzen dat het partnerschap tussen beide partijen een mooie toekomst heeft.

Kolonel Geert Bouchez, de outsourcing-verantwoordelijke bij Defensie, licht de samenwerking verder toe. "Wie het kamp van Elsenborn kent, weet dat de militairen hier meestal na een lange dag met slijk op hun bottines naar de kazerne terugkeren. Jaarlijks passeren hier bijna 100.000 binnen- en buitenlandse militairen tijdens oefeningen, bivaks en trainingen. Nu Sodexo taken op zich neemt zoals poetsen, catering en onderhoud van de terreinen, zijn de militairen hiervan gevrijwaard."

Op het moment dat de generaal het kamp bezoekt, verblijven er meer dan 450 militairen van de Koninklijke School voor Onderofficieren. Zij kunnen zich dus volledig focussen op hun vorming zonder dat ze personeel moeten voorzien om praktische klussen uit te voeren.

"Sodexo focust zich met deze uitbesteding vooral op lokale firma's en plaatselijk personeel", vertelt Eric Jeunehomme van de firma. "Voor de outsourcing van het kamp Elsenborn creëerden we veertig nieuwe jobs. Maar liefst 82 procent daarvan woont in de directe omgeving van het militaire domein. Een uitstekende gelegenheid om de relaties met de plaatselijke bevolking verder uit te breiden."