-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Opvolger voor onderzoeksschip Belgica

Opvolger voor onderzoeksschip Belgica

 

Op 6 november hebben minister van Defensie Steven Vandeput en staatssecretaris van Wetenschapsbeleid Zuhal Demir de opvolger aangekondigd voor het onderzoeksschip Belgica. Eind 2020 zal de fles champagne tegen het nieuwe schip knallen op de scheepswerf Freire Shipyard in Spanje. Voorlopig draagt het schip de naam New Research Vessel, maar via een wedstrijd kunnen jongeren een definitieve naam voorstellen.

Bij de oplevering van het nieuwe schip in 2020 zal de huidige Belgica er 36 dienstjaren hebben opzitten. "Na 34 jaar merken we steeds meer moeilijkheden met de inzetbaarheid", zegt staatssecretaris Demir. Een onderzoeksschip heeft namelijk een maximale levensduur van dertig jaar.

Om de nationale en internationale verplichtingen na te komen en de marinewetenschappen te blijven ondersteunen, besliste de federale regering in 2017 om een nieuw oceanografischonderzoeksschip te laten bouwen. De opdracht voor het ontwerp en de bouw ging op 8 juni 2018 van start en zal 28 maanden duren. De kostprijs bedraagt circa 54 miljoen euro.

Het nieuwe schip zal 70 meter lang zijn, 20 meter langer dan de Belgica. Zo kunnen er tot 28 wetenschappers mee aan boord. De laboratoriumruimte verdubbelt in capaciteit en wordt ingericht met de modernste wetenschappelijke apparatuur. Daarmee kunnen ze onder meer stalen nemen tot op 5.000 meter diepte. Het nieuwe schip zal ook erg stil zijn, belangrijk voor het visserijonderzoek.

Hoewel de Noordzee het belangrijkste onderzoeksgebied van het nieuwe schip blijft, zal het zich wel verder uitstrekken dan dat van de Belgica. Noordwaarts reikt het tot boven de noordpoolcirkel – waarvoor de romp een lichte ijsversterking krijgt – in het zuiden tot in de Middellandse en Zwarte Zee en westwaarts naar de Atlantische Oceaan.

Het schip zal dertig dagen autonoom kunnen functioneren en jaarlijks tot gemiddeld 300 dagen onderzoek op zee kunnen uitvoeren. Voor de Belgica ligt dat momenteel op 200 dagen.

Waarom staan militairen in voor het aankoopdossier? "Een onderzoeksschip moet voldoen aan veel eisen die dicht aanleunen bij die voor een ontmijningsschip", weet admiraal Yves Dupont, divisiechef Systemen bij de Algemene Directie Material Resources van Defensie. "Het moet stil zijn, een groot achterdek hebben en veel systemen in en uit het water kunnen halen. Onze militairen beschikken al over die expertise en kunnen die inzetten om een goed werkmiddel voor de wetenschappers te ontwikkelen."

Het onderzoeksschip zal eigendom zijn van de Belgische staat, vertegenwoordigd door het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO). Het operationeel beheer is in handen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) in samenwerking met Defensie.