-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Opnieuw MiG-21 te zien in België

Opnieuw MiG-21 te zien in België

 

Sinds midden juli is er weer een MiG-21-gevechtsvliegtuig te bekijken in ons land. Het toestel staat opgesteld buiten het Historical Centre op de luchtmachtbasis van Bevekom.

Het toestel was oorspronkelijk in dienst van de Oost-Duitse luchtmacht. Die vernietigde het merendeel ervan na de hereniging van Duitsland, in 1990. Een paar schonk ze aan musea.

Het toestel dat nu gerestaureerd is, kocht de korpscommandant van de voormalige 21 Wing Logistiek van het museum in Dresden, om het op te stellen aan zijn kazerne in Evere. In 2003 werd de 21 Wing Logistiek opgedoekt en bleef de MiG-21 verweesd achter.

De laatste korpscommandant van de 21 Wing was echter ook voorzitter van vzw The Golden Falcon, die het museum op de luchtmachtbasis van Bevekom beheert. Daar bezorgde hij de MiG-21 een nieuw thuis. Het toestel stond er al tentoon van 2003 tot 2016. Toen werd besloten tot een grondige restauratie.

"In 2016 kregen we hulp van twee Hongaarse technici die al met de MiG-21 gewerkt hadden", vertelt Eric Verschueren. Als een van de vrijwillige medewerkers van The Golden Falcon leidde hij de restauratie in goede banen. "Met hun hulp kwamen we erachter dat dit toestel honderd procent compleet is. De motor, die er nog in zat, is eigenlijk in nieuwe staat, net als de elektrische leidingen. Het toestel kan in principe dus zelfs vliegen."

De MiG-21 was de tegenhanger van de Lockheed F-104G Starfighter. Vanop de luchtmachtbasis van Bevekom vlogen het 349 en het 350 smaldeel tussen 1963 en 1981 met Starfighters.

Officieel is het toestel eigendom van het Legermuseum. "Maar omwille van de link met de Starfighters van Bevekom is het Historical Centre een logische plaats om dit toestel tentoon te stellen", besluit Eric.

Het Historical Centre in Bevekom is toegankelijk op elke eerste en derde zondag van de maand, van 13.30 tot 18.00 uur.