-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Opleiding Force Protection in Leopoldsburg

Opleiding Force Protection in Leopoldsburg

 

De afgelopen twee weken was het kamp van Beverlo (Leopoldsburg) het toneel van een training waarbij meer dan 80 militairen van de Force Protection van de Luchtcomponent betrokken waren. Op het programma stonden verschillende oefeningen om hun technieken te verfijnen, de samenhang te vergroten en de eerste trainingen met interventiehonden. 

Onder de vier opleidingen die werden aangeboden, was module 4 van de Close Range Tactics (CRT) de zwaarste. Voor de aanwezige militairen was het doel hun technieken voor geweldbeheersing te verbeteren. Een week lang werden ze geconfronteerd met verschillende scenario's: voertuigcontroles, huiselijk geweld of zelfverdediging. Het kernidee: gebruik een minimum aan geweld om maximale impact te bereiken.  

In kleine groepjes werkte iedereen aan het verbeteren van hun techniek, geholpen door hun eenvoudige kracht en niet-dodelijke wapens (pepper spray, knuppels).  

Het kamp huisvestte ook een opleiding voor scherpschutters, waarbij ze doelen op een afstand van 25 tot 800 meter moesten raken. Succesvolle militairen werden vervolgens over een afstand van een kilometer getest.  

Andere groepen richtten zich op militaire operaties in stedelijk gebied. Ook Tactical Combat Casualty Care werd geïntegreerd, zodat de militairen de nodige eerste hulp op het terrein kunnen bieden. Als oefening moesten ze een gebouw met of zonder vijand binnenvallen om mogelijke bedreigingen te neutraliseren en gijzelaars te evacueren. Interventiehonden werden er voor het eerst ingezet.  

Het nieuw concept van interventiehonden is onlangs pas gecreëerd. Sinds november vorig jaar zijn ze getraind en kunnen ze worden geïntegreerd in de secties om zo bij te dragen aan de interventies. Hiermee voegen ze zich bij de patrouillehonden en de detectiehonden voor explosieven.  

Een groot deel van deze getrainde militairen zal binnenkort worden ingezet in Afghanistan, maar ook in Gosselies voor de luchthaven- en straatbeveiliging in het kader van Operatie Vigilant Guardian.