-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Operaties: de rode draad doorheen 2015

Operaties: de rode draad doorheen 2015

 

Het nieuwe jaar is intussen volop van start gegaan. Tijd om terug te kijken op militaire operaties van het voorbije jaar. Welke buitenlandse opdrachten zijn gestart? En wat met die binnenlandse operatie: Vigilant Guardian?

Het operationele hart van onze Belgische Defensie is de divisie Operaties van het stafdepartement Operaties en Training. Zij zien en weten alles. Elke oproep voor een DOVO-interventie of een reddingsactie van een Caiman-helikopter passeert via hen. Elke persoon die met een C-130-transportvliegtuig naar een operatieterrein gaat, staat op hun vluchtplanning. Maar ook de bevoorrading van militairen in hartje Afrika is voor hun rekening.

"Wij sturen aan, coördineren, de-conflicteren, informeren, alarmeren en archiveren alle operaties van de Belgische Defensie in binnen- en buitenland", gaat de divisiecommandant, kolonel Bart Laurent, van start. "Dit jaar lag de nadruk onverwacht op het binnenland. Initieel planden we elke maand 400 à 500 militairen in operatie te hebben, maar door de operatie Vigilant Guardian zijn dat er een pak meer geworden."

De operatie met de klinkende naam Vigilant Guardian is niets anders dan de steun die Defensie sinds januari 2015 levert aan de federale politie. Die inzet steeg naar een hoogtepunt in november, na de aanslagen in Parijs. "Het aantal militairen dat voorname locaties beveiligde, steeg boven de duizend," gaat kolonel Laurent verder. "Dat is iets wat we initieel niet hadden ingepland. Maar dankzij de flexibiliteit en snelle inzetbaarheid van de militairen, kregen we het voor elkaar. Hoewel het aantal militairen op straat momenteel gedaald is, zal de operatie ongetwijfeld verdergaan in 2016."

Vigilant Guardian zal de geschiedenis ingaan als de grootste militaire operatie in eigen land sinds de Tweede Wereldoorlog. Maar dit wil niet zeggen dat het de enige binnenlandse operatie was in 2015. De Sea King-helikopter en zijn opvolger Caiman vlogen in totaal 82 keer uit voor search-and-rescue-opdrachten op zee. De ontmijningsdienst DOVO werd meer dan drieduizend keer ingezet en de eenheden van Defensie leverden meer dan eens steun aan de beveiliging van bijvoorbeeld EU-tops. Daarenboven levert Defensie infrastructuur en personeel om in meerdere militaire kwartieren de noodopvang van asielzoekers te helpen organiseren.

Veel beweging binnen onze landsgrenzen dus, maar ook daarbuiten. "Er zijn geen grote operaties geëindigd, zoals in 2014 met BELUFIL in Libanon", meent kolonel Laurent. "In Afghanistan werd de ISAF-operatie opgevolgd door de missie Resolute Support. Daaraan blijft ook België zijn steentje bijdragen met detachementen in Kaboel en Masar-e-Sharif. Ten gevolge van de vluchtelingencrisis is er wel een nieuwe operatie gestart in de Middellandse Zee. Eerst zonden we het commando- en steunschip Godetia uit in opdracht van de EU en later het fregat Leopold I. De Godetia redde meer dan 1.600 vluchtelingen uit gammele vissersbootjes en de Leopold I hielp mee om de handelswijze van de mensensmokkelaars te ontraden en te doorbreken. Het fregat redde ook 258 migranten tijdens zijn opdracht. Het keert momenteel terug naar zijn thuishaven Zeebrugge, nadat het als escorteschip het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle heeft helpen beveiligen."

De marine heeft over het algemeen een erg operationeel jaar achter de rug. Denk maar aan de trainingsopdracht Maritime Capacity Building in de Golf van Guinee en de deelname aan de NAVO-mijnenbestrijdingsvloten SNMCMG1 en 2. Maar kolonel Laurent benadrukt de inzet van alle componenten. Zowel de Lucht-, Land, Marine- als Medische Component heeft een goedgevuld operationeel jaar gehad. Zo heeft de Luchtcomponent boven Polen en de Baltische staten gedurende een half jaar zes F-16's ontplooid in de Enhanced Air Policing Mission. Bovendien ontplooiden we tegelijkertijd vanuit Jordanië nog zes F-16's in de strijd tegen Daesh, boven Iraaks grondgebied.

De Landcomponent was bovenop de inzet in het binnenland ook erg actief in onder meer Tunesië, Benin, Gabon en de Democratische Republiek Congo, binnen het Programma voor Militair Partnerschap (PMP), in Mali voor de Europese trainingsmissie, in Bagdad om Iraakse special forces op te leiden in het kader van de coalitie tegen Daesh en in Afghanistan in de NAVO-missie Resolute Support. Uiteraard leverde de Medische Component bij elke operatie de noodzakelijke medische ondersteuning.

Begin december keurde de ministerraad het operationele inzetplan 2016 goed. "De meeste operaties zullen blijven doorlopen in 2016", besluit kolonel Laurent. "Operaties zijn en blijven onze core business."