-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Operatie Guardian Falcon: veel meer dan F-16’s

Operatie Guardian Falcon: veel meer dan F-16’s

België neemt al bijna vijf jaar deel aan de missie Guardian Falcon in Afghanistan. Een detachement van zes F-16's staat paraat op Kandahar Airfield of KAF. Naast de piloten zijn een honderdtal militairen hier dagelijks in de weer om de goede afloop van de operatie te verzekeren.

Kandahar Airfield is de meest gebruikte luchthaven met één startbaan in de wereld. Van hieruit stijgen elke dag F-16's op voor operatie Guardian Falcon. "De toestellen ondersteunen de ISAF-operatie (International Security Assistance Force). Die operatie probeert een stabielere en veiligere omgeving in Afghanistan te creëren", legt Sam Vanophem uit, de Belgische detachementscommandant. "In dat kader steunen de Belgische F-16's de grondtroepen. Ze kunnen ook de communicatielijnen beveiligen en verkenningsmissies uitvoeren."

Maar die activiteiten kunnen niet plaatsvinden zonder verschillende sleutelfuncties. De crew chief is een perfect voorbeeld. Die inspecteert voor en na elke vlucht de vliegtuigen. "Het is momenteel meer dan 45 graden op de startbaan", vertelt crew chief Grégory. "Warmte en stof zijn de grootste vijanden van de luchtvloot. Daarom moet ik controleren of de toestellen geen problemen hebben, geen lekken vertonen en over voldoende brandstof beschikken. Als ik zie dat een F-16 niet in orde is, waarschuw ik de piloot en veranderen we van toestel. Mijn beslissing is definitief", voegt hij toe.

Veiligheid blijft dus een prioriteit op het vliegveld. Die verzekeren de Belgen en Luxemburgers samen met zes andere landen, waaronder Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. "Het Belgische en Luxemburgse leger verzekert de flight line security of FLS", legt Kim uit, de Luxemburgse detachementscommandant. "Dat betekent dat wij de controles doen aan de verschillende ingangen. Daarnaast zorgen wij ervoor er geen ongewenste personen in de vliegzone kunnen komen."

De militairen van de force protection of troepenbescherming beveiligen ook het Belgische kampement. "Wij controleren de toegang en patrouilleren 's nachts rond de perimeter van het kamp", zegt Jonas, lid van de force protection. "Als er zich binnen de basis een belangrijker probleem voordoet, moeten wij daar soms ook ingrijpen."

De militairen van het detachement 'zomer 2013' zijn sinds mei in Kandahar gestationeerd. In september verlaten ze Afghanistan, na vier maanden werken onder een loden zon.