-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Opdracht volbracht voor NH90-helikopters in Mali

Opdracht volbracht voor NH90-helikopters in Mali

 

Op de militaire luchthaven van Bevekom is op 6 juli een Antonov 124-transportvliegtuig geland met aan boord twee NH90 Caiman TTH-helikopters. De Belgische toestellen, bemanningen en grondpersoneel opereerden sinds begin maart in het West-Afrikaanse Mali voor de VN-vredesmissie MINUSMA.

De twee NH90-helikopters rollen uit de buik van het gigantische transportvliegtuig na vier maanden opereren in de stoffige regio rond de Malinese stad Gao. Het takenpakket van de toestellen en het personeel bestond vooral uit medische evacuaties en troepentransport.

Ze vervoerden ook ontmijningsapparatuur die werd ingezet om geïmproviseerde springtuigen te ontruimen. Die improvised explosive devices (IED) vormen een groot probleem langs de Malinese wegen. Met de inzet van ontmijningsteams wil de Mission Multidimensionnelle Intégrée des Nations Unies pour la Stabilisation au Mali (MUNISMA) de veiligheid voor de lokale bevolking en de eigen vredesmacht vergroten.

De Belgische strijdkrachten nemen al sinds 2016 deel aan de MINUSMA. Nu de NH90-toestellen de Sahel-regio hebben verlaten, zijn er nog twee Belgische C130-transportvliegtuigen om met transportopdrachten te helpen.