-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Opdracht in Libanon halfweg

Opdracht in Libanon halfweg

 

Eind april, een temperatuur van om en bij de 25 graden in het zuiden van Libanon. Schroeiend heet is het nog niet, maar rond het middaguur brandt de lentezon al fel in het militaire kamp in At Tiri. Het detachement BELUFIL 14-02 (Belgian Luxembourg Forces In Lebanon) is nu halfweg de opdracht, tijd dus om na twee maanden enkele feiten op een rijtje te zetten.

De genietroepen werken sinds 21 maart aan het Blue Point B75 (1) nabij de stad Houla. Daar hebben ze al 89,5 vierkante meter ontmijnd en 39 anti-persoonsmijnen onschadelijk gemaakt. Al die Blue Points vormen samen de Blue Line, de markeringslijn die de VN vastlegde tussen Libanon en Israël.

Voordien hadden ze het Blue Point AP295 ontmijnd en afgebakend, een werk waar hun voorgangers van het 4 Bataljon Genie uit Amay mee waren begonnen. Daarbij hebben ze 50 vierkante meter ontmijnd en 205 meter prikkeldraad aangebracht.

Op vlak van beveiliging escorteerden de militairen van het 11 Bataljon Genie uit Burcht al twaalf voertuigkonvooien van en naar Beiroet.

Het Joint Support Detachment (JSD), dat voornamelijk uit militairen van het 18 Bataljon Logistiek uit Leopoldsburg bestaat, zorgt voor de logistieke ondersteuning van het ontmijningsteam. De mechanici hebben in totaal al meer dan 100 herstellingswerken uitgevoerd aan de voertuigen Lynx, Dingo, Unimog en Astra. Samen legden die tot nu 59.079 kilometer af in Libanon, goed voor een verbruik van 14.600 liter diesel.

Ook de medici staan tijdens de opdracht niet stil. De dokter voerde 105 consultaties uit en het medische personeel verzorgde 137 keer kleine en grotere kwaaltjes.

Minstens even belangrijk is het werk achter de schermen. Zo zorgt een specialistenteam van de 10Groep Communicatie- en Informatiesystemen uit Leopoldsburg dat zowel de operationele als sociale communicatie tussen Libanon en België vlot verloopt. Een vijftiental personen stafpersoneel omkadert ten slotte het geheel. Hun taken gaan van het dagelijks plannen van de zendingen, over het regelen van vluchten, administratie en uitbetalingen op het secretariaat tot contact houden met de troepen op het terrein. Voor dat laatste bemannen militairen de klok rond het operationele zenuwcentrum (de ‘shift’).

Sinds het begin van de werken aan het nieuwe Blue Point maken de genietroepen dagelijks gemiddeld twee anti-persoonsmijnen onschadelijk. Het nut van de opdracht, doorheen de mijnenvelden gangpaden creëren naar de Blue Line, is daarmee een feit.