-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Op zoek naar de waarden en normen van de Marine

Op zoek naar de waarden en normen van de Marine

 

Dat de Marine haar deuren voor iedereen opent, wisten wij al lang. Dat een juffrouw van achttien interesse heeft in onze normen en waarden is echter niet alledaags.

Lune Hallaert zit in haar eerste jaar bachelor sociaal werk aan de Artevelde Hogeschool in Gent. Toen ze een off-campusopdracht kreeg twijfelde ze tussen ontdekken hoe je radio maakt, hoe je acteur wordt of waarom niet, wat de normen en waarden zijn bij Defensie. Een niet-alledaagse opdracht voor een achttienjarige student. Door haar volharding kon ze echter de juiste persoon overtuigen om dit aan den lijve te ervaren.

Ze genoot van het respect die militairen hebben voor het staatshoofd, was verwonderd hoe wij tijdens een toespraak op Koningsdag aandachtig naar onze directeur luisterden maar vooral de menselijke kant van de militairen vond ze interessant.

Militairen worden eerder als besloten bestempeld en jongeren verstaan niet altijd wat vaderlandsliefde is. Haar eerste confrontatie was het respect die wij voor ons land hebben en tonen. Ze wist dat militairen instaan voor de veiligheid en verdediging van het land, maar het kameraadschap en de samenhorigheid waren voor haar uniek. Jongeren willen meer vrijheid, meer uitdagingen, maar toch leven ze meer en meer in hun virtuele wereld waar in groep werken geen optie is. Waarden zoals ploeggeest en leiderschap kennen ze niet echt meer. Nochtans vertelde haar opa vol enthousiasme over zijn legerdienst en de meerwaarde ervan.

Haar persoonlijke visie: respect moet je afdwingen door het voorbeeld te geven, plichtbewust en vooral gedreven te zijn. De dag van vandaag wordt er vaak gedacht dat de jeugd van tegenwoordig geen waarden en normen meer hanteert. Dit is echter niet zo want ook dankzij hen draait de samenleving. De waarden die vandaag vooral door de jeugd gedragen worden zijn liefde, vrijheid en gelijkheid. Die waarden zijn deels tegengesteld aan die van Defensie maar ook niet volledig.

Als je aan Defensie denkt, denk je uiteraard niet onmiddellijk aan liefde maar ook daar is er sprake van vaderlandsliefde, doen ze aan liefdadigheid enzovoort. Het begrip ‘liefde’ wordt gewoon op een andere manier ingevuld. Het enige heikele punt bij de jongeren is het streven naar absolute vrijheid waarbij ze vrij willen zijn van hun ouders, het gezag, … waardoor ze vaak niets meer van discipline kennen.

Omdat jongeren zo graag hun vrijheid willen testen, denken anderen heel vaak dat de jeugd geen deftige waarden en normen heeft, terwijl ze eigenlijk ook voor bepaalde waarden hun best doen. Hierdoor is het voor vele jongeren die Defensie wenst te rekruteren moeilijk om van hun vrijheid afstand te nemen. Die vrijheid staat immers in contrast met de discipline die daar zo van belang is.

Na haar analyse vindt Lune werken bij Defensie alvast een intrigerende job. Ze zal na haar bachelor zeker opnieuw contact nemen met Marine om, wie weet, eventueel deel uit te maken van de nieuwe reserve.