-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Op stage bij de marine

Op stage bij de marine

 

Van 25 tot 29 juli 2016 organiseerde de Marinecomponent een van zijn jongerenstages. Gedurende die week konden jongeren tussen 16 en 19 jaar kennis maken met de beroepen bij de marine. Tijdens de zomer organiseert Defensie een hele reeks van dergelijke stages.

Een van de meest spectaculaire dagen tijdens de marinestage speelde zich af in het Damage Control Center op het domein Ryckevelde, bij Brugge. Dat centrum organiseert de brandbestrijdingscursussen voor de marine en werkt ook samen met onder andere de VDAB. Cursisten leren er de basis van brandbestrijding en kunnen er oefenen op allerlei types vuurhaarden. Heel bijzonder is de installatie om een lek in een scheepsromp te simuleren. De cursisten bevinden zich in een ruimte waarin water binnenstroomt en waar ze de lekken moeten zien te dichten.

Tijdens de hele stageweek vormen alle jongeren samen in peloton samenwerken om alle problemen te boven te komen. Het programma is goed gevuld en gevarieerd, met spectaculaire proeven zoals brandbestrijding, maar ook dril, hindernispiste, gevechtszwemmen, oriëntatielopen en zelfs een inwijding in de wondere wereld van de gevechtsrantsoenen (one in one).

De sfeer tijdens de tweetalige stage is goed. De instructeurs geven het beste van zichzelf. Alles gaat er iets minder strak-militair aan toe dan een echte opleiding, maar de jongeren krijgen zo toch een beeld van wat Defensie hen in de toekomst kan bieden, als eventuele werkgever.