-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Oorlogsheld Mike Donnet overleden

Oorlogsheld Mike Donnet overleden

De Belgische oorlogsheld Michel "Mike" Donnet is in de nacht van woensdag 31 juli op donderdag 1 augustus op 96-jarige leeftijd overleden. Generaal vlieger op rust Donnet was tijdens de Tweede Wereldoorlog piloot bij de Britse Royal Air Force (RAF).

Hij nam deel aan de eerste oorlogsdagen in mei 1940 maar werd krijgsgevangene genomen en in verschillende militaire strafkampen opgesloten.
Donnet werd befaamd toen hij in 1941 samen met Léon Divoy onder de neus van de Duitsers wist te ontsnappen en vanuit het bezette België met een eigenhandig herstelde tweedekker Stampe SV-4 naar Engeland vloog. Een replica van het toestel is te zien in het Legermuseum in het Brusselse Jubelpark.

In Groot-Brittannië sloot Donnet zich aan bij de RAF. Zijn eerste actie tegen Duitse oorlogsvliegers komt er op 27 maart 1942, hij beschadigt er twee vijandelijke toestellen. In 1944 krijgt de piloot het bevel over het 350e squadron, het eerste Belgische smaldeel dat in Groot-Brittannië werd opgericht. Donnet neemt ook deel aan D-Day op 6 juni 1944, hij overleeft het in tegenstelling tot vele collega-piloten. In 1945 wordt Mike Donnet Wing Commander over drie Mustang Squadrons. Hij voert onder meer nog bomaanvallen uit op Gestapo-gebouwen in het Deense Kopenhagen. Dat wordt zijn laatste wapenfeit in de Tweede Wereldoorlog.

In totaal voerde Donnet 375 vluchten uit, waarbij hij vier vijandelijke vliegtuigen wist uit te schakelen. Hij ontving ook de prestigieuze Britse onderscheiding, het Distinguished Flying Cross. Na de oorlog bekleedde Donnet verscheidene topfuncties in de Belgische luchtmacht. Ook wordt hij vertegenwoordiger van België bij de NAVO. Op 1 juli 1975 verlaat luitenant-generaal Baron Mike Donnet Defensie. Hij heeft op dat moment meer dan 5000 vlieguren op zijn naam.

De oorlogsheld is op maandag 5 augustus op het kerkhof van Waterloo begraven. De begrafenis werd voorafgegaan door een plechtigheid in de Abdij Ter Kameren. Vier F-16 jachtvliegtuigen vlogen net voor de plechtigheid over de abdij als laatste eerbetoon.

Mike Donnet was een graag gezien man, dat blijkt ook uit de opkomst voor zijn begrafenis. Onder andere de voormalige minister van Defensie André Flahaut en de chef Defensie, generaal vlieger Gerard Van Caelenberge waren aanwezig.

Met het overlijden van generaal Donnet verliest Defensie een van zijn meest befaamde piloten.