-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Onze militairen in de kijker

Onze militairen in de kijker

 

Op woensdag 28 maart vindt op de Grote Markt in Brussel een plechtigheid plaats om hulde te brengen aan de militairen die actief waren tijdens operaties. Defensie plaatst die dag zijn troepen centraal die in binnen- en buitenland hun inzet toonden.

Militairen krijgen tijdens de parade medailles overhandigd als blijk van grote waardering voor de geleverde inzet van het afgelopen jaar. Vorig jaar telde Defensie gemiddeld 1.700 militairen in operaties, verspreid over verschillende continenten. Zowel op schepen, in de lucht als bij grondoperaties in het buitenland waren onze mannen en vrouwen alomtegenwoordig. Ook in eigen land zijn de militairen niet uit het straatbeeld weg te denken sinds de start van operatie Vigilant Guardian in januari 2015.

De keuze voor Brussel-Hoofdstad als decor voor de plechtigheid is niet uit de lucht gegrepen. Met de aanslagen van 22 maart 2016 nog vers in het geheugen heeft die locatie immers een grote symbolische waarde.

De parade begint op 13.45 uur. Tijdens de plechtigheid zal defensieminister Steven Vandeput, de aanwezige militairen, genodigden en het publiek toespreken. De Koninklijke Muziekkapellen van de Gidsen en van de Marine zullen de militaire ceremonie muzikaal opluisteren.