-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Onze helikopters werken goed in Mali

Onze helikopters werken goed in Mali

Onze twee Belgische A109-helikopters, die in het kader van de operatie Serval worden ingezet, zijn momenteel gestationeerd in Gao in Mali. Nochtans rezen er bij sommigen twijfels over de doeltreffendheid van onze toestellen.

Critici waarschuwden voor de mogelijke moeilijkheden voor onze Belgische A109-helikopters om in het Malinese zand en stof te vliegen. Minister van Defensie Pieter De Crem weerlegt dit met klem: "Dat zijn bureaudiscussies", legt hij uit. "In de werkelijkheid is het voor onze helikopters perfect mogelijk om hier te vliegen en medische evacuaties uit te voeren, ondanks de moeilijke klimatologische omstandigheden."

"We kunnen 24 uur op 24 tussenkomen met onze twee toestellen", bevestigt ook luitenant vlieger Davy Piccard, piloot op A109. In hun huidige vorm hebben de A109's een bereik van 180 kilometer. "Concreet betekent dit als we nu in Brussel zouden zijn, we een gewonde in Luxemburg ophalen en terugbrengen naar onze hoofdstad", verduidelijkt Davy.

Op dit ogenblik hebben de Belgen nog maar een evacuatie uitgevoerd. Maar voor Davy Piccard is dat geen slechte zaak: "Dat we weinig vlogen, betekent dat alles goed verloopt voor het Franse leger en dat er weinig slachtoffers vallen."

De Belgische regering besliste ondertussen dat de helikopters in Mali blijven tot 15 maart 2013. Daarna komen ze onder Frans bevel en nemen deel aan de Trainingsmissie van de Europese Unie (EUTM Mali). Ook daar zullen ze hun steun aan medische evacuaties via de lucht verder leveren.