-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Ontsmettingsteams ingezet voor vlucht uit Mali

Ontsmettingsteams ingezet voor vlucht uit Mali

 

In de nacht van 14 op 15 april is een repatriëringsvlucht uit Bamako in Mali geland op de militaire luchthaven van Melsbroek. Een nieuwe vlucht brengt ook de nodige voorzorgen met zich mee. Na de landing moeten immers zowel het toestel als de luchthaven grondig ontsmet worden.

Afgelopen nacht arriveerden 97 passagiers uit 15 landen in België. Nadat de Airbus van Defensie z'n wielen op de grond heeft gezet en de passagiers het toestel en de luchthaven hebben verlaten, houdt het werk voor ons personeel echter niet op.

Bij passagiers die na een grondige screening aan boord als mogelijk Covid-19-positief worden bestempeld, neemt Defensie de gepaste maatregelen. Om de binnenkant van het vliegtuig en de bagage van die passagiers te ontsmetten, slaan de Medische Component en de Luchtcomponent de handen in elkaar.

De dierengeneeskundige dienst van de Medische Component heeft ervaring met biologische ontsmetting, zoals tijdens de ebolacrisis. Om de desinfectie uit te voeren, krijgt het medisch personeel steun van het CBRN-team van de Luchtcomponent.

Onder leiding van een officier van de dierengeneeskundige dienst gaan de ontsmettingsteams aan de slag. Gehuld in dikke beschermingspakken en een gasmasker behandelen de militairen de binnenkant van het vliegtuig met een desinfectieproduct. Nadat de passagiers de luchthaven hebben verlaten, geeft het CBRN-team alle gebruikte zones een grondige beurt.

Met die broodnodige maatregelen wil Defensie alle besmettingsgevaar tenietdoen en is de militaire luchthaven klaar om een volgende vlucht te verwelkomen.

#COVID19BELDEF