-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Ontroerende ceremonie in Bastenaken

Ontroerende ceremonie in Bastenaken

 

Het hoogtepunt van de viering van de 75ste verjaardag van de Slag om de Ardennen was een ontroerende ceremonie op maandag 16 december aan het Mardasson monument, bijgewoond door vele Belgische en buitenlandse vertegenwoordigers in aanwezigheid van het koningspaar.

Op 16 december 1944 lanceerden Hitlers troepen een tegenoffensief vanuit de Ardennen om de haven van Antwerpen te heroveren en zo de bevoorrading van de geallieerde legers te verhinderen. Dit betekende het begin van de Slag om de Ardennen, een van de bloedigste van de Tweede Wereldoorlog. De geallieerden wonnen uiteindelijk na zes weken vechten en duizenden slachtoffers.

Vijfenzeventig jaar later werden de staatshoofden en regeringsleiders van de acht landen betrokken bij het conflict verzameld rond de koning en de koningin. Iedereen wilde graag hulde brengen aan hen die voor de vrijheid vochten, maar ook aan de vele civiele getuigen en slachtoffers van de gevechten.

Onder lang applaus werden eveneens enkele Amerikaanse veteranen onthaald. Zij hadden er een punt van gemaakt om de reis te maken.

De koning nam als eerste het woord en wees op de talloze heldendaden en de moed van het Amerikaanse leger. "België dankt zijn vrijheid aan deze dappere soldaten", zei hij vooraleer hij opriep tot voorzichtigheid in het licht van de haatdragende uitlatingen, die zich vandaag de dag gemakkelijker en sneller kunnen verspreiden. "De strijd voor vrijheid is nog niet voorbij. Ze gaat verder in de vorm van voortdurende waakzaamheid... die laster, polarisatie en uitsluiting veroordeelt. Met als doel zich te verenigen en te verzoenen," concludeerde hij.

Voor het eerst werd Duitsland uitgenodigd voor de herdenkingen, vertegenwoordigd door Frank-Walter Steinmeier, president van de Bondsrepubliek Duitsland. "Lijden is niet alleen iets uit het verleden. Ook vandaag heeft het nog invloed op jullie families. Daarom is het zo belangrijk om dit niet te vergeten en samen te komen bij de herdenkingen. Het is met droefheid dat ik hulde breng aan de slachtoffers van alle naties,” hij zei.

Een hoogtepunt van deze ceremonie was het moment waarop Malcolm "Buck" Marsh Junior het woord nam. Buck is een Amerikaanse veteraan van 96 jaar, die zich niet alleen de barre omstandigheden herinnerde, maar ook de grote gastvrijheid van het Belgische volk.

De emoties, die al tastbaar waren, werden nog meer versterkt door een optreden, onder een laag nepsneeuw, van een gezelschap bestaande uit figuranten, circusartiesten, een lyrische zangeres en een koorddanser. Dit symbolisch gebaar was bedoeld om de kwetsbaarheid van het leven, het moeilijke evenwicht tussen de naties en de extreme winterse omstandigheden op te roepen. Het geheel is een laatste eerbetoon aan hen die de strijd geleid hebben.

De Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen sloot de ceremonie af met het Europese, Amerikaanse en Belgische volkslied.