-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Ontmijners in Libanon breken record

Ontmijners in Libanon breken record

 

De Belgische ontmijners in Libanon hebben het record verbroken van het aantal springtuigen dat door een detachement werd ontmijnd. Op maandag 12 mei bereikten ze voor het eerst sinds de Belgische aanwezigheid in At-Tiri de magische kaap van zestig mijnen. Op donderdag 15 mei gingen ze zelfs voorbij de zeventig mijnen.

De militairen bevinden zich momenteel in de derde maand van hun ontmijningsopdracht. Sinds 12 maart ontmijnen ze aan het Blue Point B75-1 gangpaden naar de Blue Line, de door de VN vastgelegde markeringslijn tussen Libanon en Israël. Aangezien het terrein heuvelachtig is en de gangpaden dwars doorheen een mijnenveld lopen, vinden de ontmijners van het 11 Bataljon Genie uit Burcht dagelijks minstens één springtuig dat ze onschadelijk dienen te maken.

Eerste soldaat Sander Stroobant, een van de ontmijners, is trots op de geleverde prestatie: “Sommige detachementen vinden gedurende vier maanden soms maar twee à drie mijnen. Dan is het voor ons toch even anders”, vertelt hij. “Eigenlijk zijn we als peloton heel trots, want iedereen draagt zijn steentje bij. Ieder van ons heeft dan ook al een springtuig ontmijnd”, besluit de jongeman.

Zijn sectiecommandant, Sergeant Stijn Daenens, beaamt dit: “Het geeft zeker een voldoening aan de ontmijners dat ze veel mijnen vinden. Zo blijven ze ook geconcentreerd aan het werk, want elke dag moet je wel iets laten ontploffen.” De militairen zijn zich duidelijk bewust van het gevaar, maar ze zijn ook voldoende getraind. Voorafgaand aan de ontplooiing in Libanon volgden ze immers een voorbereidingsperiode van vier maanden in België.

Het detachement BELUFIL 14-02 (Belgian-Luxembourg Forces in Lebanon) keert einde juni terug naar België. Het is nog maar af te wachten hoeveel mijnen ze bij hun terugkeer op hun teller zullen hebben staan.