-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Ontmijnen voor elektriciteitskabel

Ontmijnen voor elektriciteitskabel

 

Voor de Belgische kust zijn de ontmijners van DOVO begonnen met het opruimen van springtuigen. Dat doen ze op een strook van zo'n 130 kilometer zeebodem tussen Zeebrugge en Richborough in Groot-Brittannië. Daar komt straks een onderzeese kabel, waardoor ons land bij een tekort in de winter meer stroom kan importeren.

In de Noordzee liggen nog duizenden bommen en explosieven uit de Eerste en Tweede wereldoorlog. Met behulp van krachtige magneetdetectoren en sonars hebben ze al 1.200 plaatsen gedetecteerd waar niet-ontplofte tuigen kunnen liggen. De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft vorige week een eerste, Amerikaanse bom van duizend kilo doen ontploffen. Zeventien springtuigen zijn al ontdekt en worden in de volgende weken vernietigd.

De zoektocht naar explosieven gebeurt met het Noorse schip Olympique Intervention IV. Dat meet 95 meter en is uitgerust met onderwaterrobots, -drones en sonars. De explosieven vernietigen gebeurt door een ploeg duikers-ontmijners die daarvoor zijn ingescheept op het patrouilleschip P901 Castor. Tijdens de opdracht meert het schip om de twee weken aan in Oostende. Begin september starten de werkzaamheden om de kabel te leggen.