-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Ondertekening nieuwe mijnbestrijdingscapaciteit in Brussel

Ondertekening nieuwe mijnbestrijdingscapaciteit in Brussel

 

De Nederlandse Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser, Minister van Defensie Didier Reynders en de vertegenwoordigers van het consortium Belgium Naval & Robotics zetten op 5 juli hun handtekening onder het contract voor de vervanging van de huidige mijnenjagers door twaalf nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen. Het contract is een Europees voorbeeld van binationale samenwerking tussen Nederland en België, maar ook met de industrie. 

Het zeevervoer is van essentieel belang voor de wereldeconomie. Marines willen hun territoriale wateren beschermen en proberen daarom hun capaciteiten op het gebied van mijnenjacht te verwerven of te versterken. “Met het Mine Countermeasure (MCM)-programma en de primeur van de implementatie van een grootschalig mijnenbestrijdingssysteem met robots, zullen België en Nederland niet langer enkel voorloper zijn op het vlak van operationaliteit, maar ook op het gebied van robotica, kunstmatige intelligentie en cyberveiligheid”, verduidelijkt Hervé Guillou, voorzitter en CEO van Naval Group. Het doel van het consortium is duidelijk: “De marinewereld kijkt al naar jullie marines voor expertise. Wij willen dat ze in de toekomst ook naar België kijkt voor jullie apparatuur en systemen.” 

De verankering van de industrie in ons land was een belangrijk element in de evaluatie van de offertes. Naval Group richtte daarvoor een Belgische dochteronderneming op die alle mijnenbestrijdingsactiviteiten zal huisvesten. Er werden 39 partnerschappen afgesloten met Belgische bedrijven in de drie gewesten waaronder Flanders Ship Repair. Die zal in haar installaties in Zeebrugge het onderhoud van de schepen uitvoeren. Het contract is goed voor een totaal van 7.000 banen over 20 jaar. “Het strategisch industrieel samenwerkingsplan komt volledig ten goede aan de Belgische industrie. Het plan creëert een omzet van vier miljard euro in België over een periode van twintig jaar. We willen een toegevoegde waarde van meer dan 2,1 miljard euro realiseren op Belgische bodem”, benadrukt Guénaël Guillerme, algemeen directeur van de ECA-Group. De focus van dit programma is doorgedreven innovatie: het stelt ons in staat om te anticiperen op technologische en operationele ontwikkelingen en om die naar een hoger niveau te tillen.

De twee centers of excellence in België, gericht op nieuwe technologieën, zullen aan de basis liggen van de ontwikkelingen in drones en toolbox-systemen: het MCM Lab voor toolbox-technologieën (kunstmatige intelligentie, onderwaterrobotica, …) en het Cyber Lab dat technologieën moet ontwikkelen om die systemen te beschermen tegen cyberaanvallen. Daarnaast wordt er een autonomous underwater vehicle (AUV)-ontwerpcentrum in Brussel en een AUV-productie-eenheid aan de kust opgericht. 

De missie is duidelijk: een ambitieus en innovatief programma realiseren met de levering van een (r)evolutionaire mijnenbestrijdingscapaciteit die is uitgerust met de meest geavanceerde technologieën van de laatste generatie, volledig aangepast aan de behoeften van de Nederlandse en de Belgische marines.