-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Oefening Maple Flag in Canada

Oefening Maple Flag in Canada

 

Sinds eind mei ruilen Belgische piloten en technici hun thuisbasis in voor die van de 4de Wing in Cold Lake, Canada. Al meer dan drie weken loopt hier de 46ste editie van Maple Flag, een internationale vliegoefening waarbij F-16-piloten in de lucht het gevecht met elkaar aangaan.

"Aan deze oefening wil iedere piloot deelnemen, omdat het zo dicht aanleunt bij de realiteit", vertelt onderluitenant vlieger Jeroen Lepez.  "Hier heb je mogelijkheden en middelen die ergens anders niet bestaan. Dit is echt training ten top. Het grote voordeel is dat er veel verschillende naties participeren met hun eigen vliegtuigen met elk hun eigen specialiteiten."

"In België simuleren wij de vijand en de coalitiepartners bij gebrek aan vliegtuigen. Hier is het allemaal echt. Dat maakt het zo interessant", voegt een andere piloot toe. Hij zit sinds een jaar in zijn smaldeel en benut de gelegenheid om zoveel mogelijk op te steken. "De methodes die de verschillende naties toepassen, komen in grote mate overeen met de onze. De samenwerking verloopt vlot."

Eén van de uitdagingen tijdens Maple Flag is de training met oefenbommen. Zij bevatten geen explosieven, maar de trainingswaarde is belangrijk. "Het moeilijkste voor ons als piloot is de geleiding van de bom tot aan zijn doel. Die hele procedure effectief kunnen oefenen is van groot belang", legt Jeroen uit. "Ook het feit dat de wapens aan je vliegtuig hangen, verandert veel. Je beweeglijkheid en dus ook je prestaties veranderen. Maar door deze training raak je eraan gewend en voel je je meer op je gemak. Zo weten we wat ons te wachten staat als we ooit een echte bom hebben aanhangen."

Canada legt weinig vliegbeperkingen op en daarom kunnen er zulke trainingen plaatsvinden. "We vliegen hier heel laag en supersonisch en we kunnen met inerte bommen trainen. Dat is in België ondenkbaar", verklaart Jeroen. Voor de piloten is dit een kolfje naar hun hand. "Het schietterrein is ongeveer vijftien keer groter dan in België."

Op vrijdag 21 juni eindigt Maple Flag en keert het Belgische detachement naar huis. Alle deelnemers zijn weer een ervaring rijker en kunnen de opgedane kennis in eigen land verder in praktijk omzetten. Het zal hen alleszins geen windeieren leggen als ze ingezet worden in Afghanistan.