-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Nieuwe trainingshal opent in Leopoldsburg

Nieuwe trainingshal opent in Leopoldsburg

 

Het Centrum voor Basisopleiding en Scholing in Leopoldsburg is officieel een opleidingsinstallatie rijker. Luitenant-generaal Jan Hennes, directeur-generaal Human Resources, knipte op 27 maart het lint door van de Instruction and Training Facility (ITF).

Voor militaire instructeurs is het een bekend zeer: wanneer hun cursus in de kou, de regen of de blakende zon plaatsvindt, krijgen de rekruten de basistechnieken zoals schieten niet zo vlot onder de knie. Omdat ze alles vaker moeten herhalen, is er meer tijdverlies. Niet ideaal voor het rendement en de output van de opleiding dus. Bovendien wordt het lesmateriaal vaak op een andere locatie bewaard: weer tijdverlies.

"Dat is tijd die we niet meer hebben", zegt adjudant-majoor Patrick Van Den Bremt. Samen met adjudant Koen Mulders is hij een van de drijvende krachten achter de ITF. "In de ITF kunnen we teruggaan naar de essentie van het lesgeven. De rekruten kunnen zich volledig op de nieuwe technieken concentreren. Al het nodige materiaal en de gespecialiseerde instructeurs zijn hier samengebracht." Qua efficiëntie kan dat tellen.

De ITF is gevestigd in blok B33 van het Centrum voor Basisopleiding en ScholingCBOS Noord. De cursussen over gevechtsschieten, omgaan met explosieven, eerste hulp in gevechtsomstandigheden en geweldbeheersing kunnen hier allemaal onder de beste omstandigheden de revue passeren. Niet alleen nieuwe rekruten kunnen de faciliteiten gebruiken. Ook militairen die binnenkort op een operatie vertrekken, kunnen er opleidingen volgen. De hal ontvangt zelfs mensen van buiten Defensie, zoals politieagenten.

De opleiding stopt niet wanneer de cursisten de technieken onder de knie hebben. De volgende stap is de procedures aanleren op het terrein. Ze krijgen dus nog steeds te maken met de stress van slechte weersomstandigheden, vermoeidheid en tijdsdruk. Die confrontatie gaan ze vanaf nu echter wel aan, gewapend met een doorgedreven technische achtergrond.