-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Nieuwe thuishaven voor maritiem kenniscentrum

Nieuwe thuishaven voor maritiem kenniscentrum

 

De Belgisch-Nederlandse Operationele School heeft op 22 november officieel haar intrek genomen in een nieuw gebouw in haar thuishaven Den Helder. Zo'n drieduizend militairen uit binnen- en buitenland zullen hier jaarlijks de knepen van het maritieme vak leren.

Divisieadmiraal Michel Hofman en zijn Nederlandse collega, vice-admiraal Matthieu Borsboom, gooien symbolisch de trossen los vanop de eerste verdieping van de Zeearend. Hiermee huldigen zij het gloednieuwe gebouw in van de binationale school. "Ons oude hoofdkwartier was sterk verouderd", vertelt korvetkapitein Lieven Goussaert, stafchef van de school. "Bovendien was het gebouw voorzien voor vierhonderd personeelsleden, nu zijn dat er nog 185."

De Zeearend is meer dan een schoolgebouw. Het is ingericht als een echt schip. Op de wegwijzers zie je de woorden kajuit en halfdek en in de wandelgangen spreken de mariniers over de brug, bakboord en stuurboord. "Doordat de Zeearend lijkt op een schip zijn de leerlingen vertrouwd met de scheepstermen nog voor ze op zee gaan", gaat korvetkapitein Goussaert verder.

De school biedt niet alleen jaarlijks 170 opleidingen aan, maar fungeert ook als maritiem kenniscentrum. Het is dan ook het binationaal expertisecentrum.