-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Nieuwe observatiesatelliet ondersteunt militaire operaties

Nieuwe observatiesatelliet ondersteunt militaire operaties

 

Frankrijk lanceerde op 19 december zijn eerste nieuwe militaire observatiesatelliet CSO-1 vanop het Centre Spatial Guyanais (CGS) bij Kourou in Frans-Guyana, het lanceercentrum van Europe Spaceport.

De ruimtecapaciteit (Composante Spatiale Optique - CSO) is een onderdeel van het Franse programma Multinational Space-based Imaging System (MUSIS) dat openstaat voor Europese partners. België neemt deel aan dit programma met een investering van ongeveer 100 miljoen euro. Defensie en Wetenschapsbeleid (BELSPO) nemen ieder de helft voor hun rekening. Een groot deel van het bedrag is verzekerd in industriële terugkeer naar de Belgische ruimtevaartsector, in het bijzonder Thales Alenia Space, dat werkt op de payload. Het programma maakt deel uit van een complementaire benadering van de sensoren en een bundeling van middelen voor een Europese ruimtedefensie.

CSO, een constellatie van drie observatiesatellieten, biedt een betere ondersteuning voor militaire operaties met een hogere beeldresolutie zowel overdag als ’s nachts. Het geeft ook meer flexibiliteit om in te haken op een crisiszone. Het aantal beoogde observatiepunten verhoogt, over een afgebakend gebied in één enkele doorgang. CSO verzekert dus meer beelden met een betere kwaliteit die sneller beschikbaar zijn. België was mede-eigenaar in het oudere HELIOS II-systeem. Met CSO als opvolger gaan we over naar een binationale samenwerking.

De onafhankelijkheid van de beoordeling van een situatie wordt gegarandeerd door het gebruik van een zeer compleet en gevarieerd scala aan sensoren (ruimte, lucht, zee en land). De observatiesatellieten nemen een onbetwistbare essentiële plaats in: ze bieden een wereldwijde dekking, maken een overvlucht mogelijk zonder wettelijke dwang en vullen het gebrek aan inzet vanop de grond in. Ze zijn een van de belangrijkste bronnen op het vlak van beelden.