-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Nieuwe bluswagens voor vliegbasissen

Nieuwe bluswagens voor vliegbasissen

 

De vliegbasissen van Bevekom, Florennes en Kleine-Brogel hebben iets om naar uit te kijken. Ze verwelkomen in mei de eerste van de veertien gloednieuwe Panther-brandweerwagens. Die voertuigen vervangen niet alleen de huidige bluswagens, maar ook het snelle interventievoertuig Steyr.

“Deze aankoop is voor ons een hele vooruitgang,” vertelt adjudant-chef Alidor Haccourt trots. Als instructeur en hoofd van de brandweerschool in Bevekom, steekt hij zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. “Onze huidige voertuigen zijn twintig tot dertig jaar oud. De nieuwe bluswagens komen dus niets te vroeg.” Het eerste voertuig zal in mei in Bevekom aankomen en als instructiewagen dienen. De rest volgt vanaf november.

De Panther-brandweerwagen met 6x6 wielaandrijving heeft een tank van 10.000 liter water, een schuimtank van 600 liter, twee gasflessen met koolstofdioxide en 250 kilogram poeder. En die drie samen kunnen elke mogelijke brand op een luchtmachtbasis bestrijden. Maar daar blijft het niet bij meent adjudant-chef Haccourt. “Met de nieuwe wagens kunnen we ook reddingsacties uitvoeren”, legt hij uit. “En dat is een vereiste om te voldoen aan de NAVO-normen. Dit opent deuren voor deelname aan internationale operaties.”

Momenteel volgt een groep militaire brandweermannen een vorming op de Panther-bluswagen in de Oostenrijkse stad Linz, waar de fabrikant Rosenbauer gevestigd is. Naast manoeuvreren met het reuzengrote voertuig, leren ze ook alle interventiemogelijkheden kennen.

Eén ding staat als een paal boven water. Met de komst van de Panther-brandweerwagen zal de veiligheid op onze militaire vliegvelden er op vooruit gaan.