-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Nieuwe blusreus voor Bevekom

Nieuwe blusreus voor Bevekom

 

Op de vliegbasis van Bevekom blust een gloednieuwe Panther-brandweerwagen een rokende F-16. De demonstratie vindt plaats op 16 december, wanneer de Luchtcomponent haar nieuwste brandweerwagens aan de buitenwereld voorstelt.

Vier van de veertien nieuwe blusreuzen van de fabrikant Rosenbauer zijn midden december aangekomen in Bevekom. Ze vervangen er de oude Faun Kronenberg-brandweerwagens en het Steyr-interventievoertuig. Naast een watertank van 10.000 liter en een schuim- en poedertank, hebben de Panthers ook hulpmiddelen aan boord om reddingsoperaties uit te voeren. Hierdoor voldoet de blusreus aan de nieuwste NAVO-reglementering.

"De website Wikipedia beschrijft een panter als krachtig, gespierd, uiterst snel en wendbaar. De gelijkenis met de nieuwe gelijknamige bluswagen is er onmiskenbaar", begint Defensieminister Steven Vandeput zijn toespraak tijdens de persconferentie. Samen met de chef Defensie krijgt de minister van eerste sergeant-majoor Christine Bruyninckx een uitgebreide rondleiding in en rond het voertuig. Zij is zeer enthousiast en trots op de nieuwste aanwinst van Defensie. "Het was hoog tijd dat onze oude voertuigen vervangen werden", zegt Christine Bruyninckx. "Maar we hadden nooit verwacht zo'n supersonisch toestel te krijgen. Het is de Rolls-Royce onder de brandweerwagens."

Tijdens de persconferentie geeft ook systeemmanager luitenant-kolonel Kurt Van Gyseghem tekst en uitleg over de nieuwe voertuigen. Zo benadrukt hij de ergonomie van de bestuurscabine waardoor alle brandweerlieden binnen tien seconden kunnen uitstappen. Maar hij benadrukt ook dat de bluswagens aangepast zijn aan de grootte van het toekomstige transportvliegtuig A400M.

De Panther-brandweerwagen is dus goed uitgerust voor het heden en de toekomst. Maar al zijn de voertuigen uitgerust om te reageren op elk incident op een vliegbasis, hopelijk moeten ze toch niet te veel uitrukken.