-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Nieuw radarsysteem voor Bataljon Jagers te Paard

Nieuw radarsysteem voor Bataljon Jagers te Paard

 

Defensie neemt negen hoogtechnologische radarsystemen van het type Squire over van de Nederlandse krijgsmacht. Defensieminister Sander Loones en zijn Nederlandse ambtsgenoot Ank Bijleveld hebben daarover op 28 november een princiepsovereenkomst ondertekend.

De aankoop van de Squire-radars dient om de slagveldbewakingsradar van het Bataljon Jagers te Paard (ISTAR) in Heverlee te vervangen.Dat systeem al van 1987 en was dus aan vernieuwing toe.

Voor de overdracht aan ons land zal Nederland het radarsysteem upgraden naar block 2, zodat het bij de modernste van de markt behoort. De Squire block 2 kan drones vanop 6 km, voetgangers vanop 12 km en rupsvoertuigen vanop 48 km opsporen en herkennen.

Een belangrijke gebeurtenis zoals een NAVO- of EU-top leent zich perfect voor het inzetten van dergelijke radars. De Squire block 2 kan ook nuttig zijn in de strijd tegen het terrorisme.

In de eerste helft van 2019 zal het eskadron Slagveldbewaking van het Bataljon Jagers te Paard het nieuwe Squire-systeem in gebruik nemen.