-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

NAVO-top voor defensieministers

NAVO-top voor defensieministers

 

Vandaag en morgen, 4 en 5 juni 2013, komen de defensieminister van de NAVO-landen samen. Op die top bespreken ze de NAVO-capaciteiten, cyber defence en de situatie in Afganistan en Libië. Ook minister Pieter De Crem neemt deel aan de bijeenkomst op het NAVO-hoofdkwartier in Evere.

De eerste rondetafelgesprekken op dinsdagochtend behandelen de capaciteiten van de NAVO. "We willen onze mogelijkheden afwegen tegen de uitdagingen van morgen", vertelde secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen in zijn openingsspeech. "Maar we kijken ook naar onze tekorten."

Tijdens de top is er een aparte sessie gewijd aan cyber defence. Hiermee wil de NAVO vooral haar expertise delen in de verdediging tegen internetcriminaliteit en hacking. Ook wil ze de domeinen onderzoeken waarbinnen de geallieerde landen nog nauwer kunnen samenwerken.

De vergaderingen van woensdag 5 juni zullen zich focussen op Afghanistan. Eind 2014 loopt de gevechtsmissie er ten einde. De NAVO wil nu de concepten uittekenen voor een nieuwe operatie. Ze willen de Afghaanse veiligheidstroepen trainen, adviseren en begeleiden. De NAVO-defensieministers zullen morgen dan ook samenzitten met hun 22 niet-NAVO-collega's uit de International Security Assistance Focre (ISAF). Ook de Afghaanse defensieminister Bismellah Mohammadi, de hoge EU-vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidspolitiek Catherine Ashton en de speciale gezant van de VN-secretaris-generaal VN Jan Kubis zullen aanwezig zijn.

Tot slot zal de NAVO-top zich buigen over Libië. De Libiërs vroegen om raad en advies en de NAVO wil zo snel mogelijk een expertteam sturen. "We willen er misschien geen troepen ontplooien", legt secretaris-generaal Rasmussen uit. "We kunnen ook troepen trainen buiten Libië. Maar ik wacht natuurlijk het rapport af van het expertteam."