-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

NAVO-top: netwerkveiligheid en nationale defensiebudgetten

NAVO-top: netwerkveiligheid en nationale defensiebudgetten

 

Snelle interventieteams die de computernetwerken van de NAVO beveiligen. Defensiebudgetten die niet dalen maar meegroeien als onze economieën zich herstellen. En beter en slimmer samenwerken om de tekorten in de capaciteiten van de NAVO op te vangen. Dat zijn de conclusies van de 28 defensieministers na een eerste dag vergaderen tijdens de zesmaandelijkse top. Die vindt op 4 en 5 juni 2013 plaats op het NAVO-hoofdkwartier in Evere.

Voor de allereerste keer stond cyber defence of de bescherming van de computernetwerken op de gezamenlijke agenda van NAVO-ministers van Defensie. "In 2012 kampte de NAVO met 2.500 cyberaanvallen", stelt secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen. "Cyberaanvallen stoppen niet aan onze grenzen, onze verdediging mag dat dus ook niet."

Daarom namen de defensieministers vandaag een stappenplan aan over hoe ze dit verder zullen aanpakken. Snelle interventieteams moeten tegen de herfst volledig klaar zijn om aanvallen tegen het eigen NAVO-netwerk op te vangen. In een tweede fase willen de ministers van Defensie op een volgende top dit item verder uitdiepen en nagaan hoe ze landen die een cyberaanval ondergaan, kunnen helpen. "We zijn zo sterk als onze zwakste schakel", stelt NAVO-baas Rasmussen. "Het wordt beschouwd als een globale dreiging en binnen de NAVO hebben we hier al antwoorden op geboden", stelde onze defensieminister Pieter De Crem in het Radio 1-programma 'De Morgen'. "Maar de vraag is: vallen cyberaanvallen op burgerdoelen zoals energie- en watervoorzieningen of ziekenhuizen onder militaire verantwoordelijkheid? Door de aanwezigheid van instellingen zoals de NAVO en de Europese Unie kan België een begeerde plaats zijn voor mensen met slechte bedoelingen. En daarvoor moeten we klaar zijn, maar ook investeren in middelen en mensen om een cyberaanval af te blokken", besluit minister De Crem.

De defensieministers spraken ook over de tekorten in de capaciteiten van de NAVO, bijvoorbeeld voor het tanken van vliegtuigen in de lucht, verkenning, inlichtingenvergaring of bewaking. "De defensiebudgetten dalen en de kosten voor moderne capaciteiten stijgen", analyseert de secretaris-generaal. "Er is een onevenwicht tussen wat we hebben en wat we nodig hebben. Maar ook de last die de Verenigde Staten en de Europese landen dragen, is niet in evenwicht. We moeten dus beter en slimmer samenwerken en zo onze budgetten optimaliseren."

"België is een goede leerling", stelt minister De Crem. "Afghanistan, Libië, ... alle conflicten waar vredeshandhaving nodig is, daar is België aanwezig. De NAVO vraagt om middelen samen te brengen. Op de top van Gent in 2010 bracht ik dit al naar voor: bundelen en delen of in het vakjargon pooling and sharing. Toekomstige investeringen spelen hierin een belangrijke rol en ik zie het als een aansporing om verder te gaan op de weg die we in Gent toen hebben uitgestippeld."