-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

NAVO-eskader op de proef in Zeebrugge

NAVO-eskader op de proef in Zeebrugge

 

Uit de dikke mist aan de haven van Zeebrugge verschijnen vrijdagmorgen 8 maart 2013 vier schepen op van het NAVO-mijnenbestrijdingseskader. Twee weken lang zullen die mijnenjagers trainen hoe ze hun bemanning kunnen beschermen, te land en ter zee.

We keep our watch for maritime security is het motto van de Standing NATO Mine Counter Measure Group 1 (SNMCMG1), en dat nemen ze letterlijk. Daarom traint het eskader de komende weken op water- en vuurbestrijding en zijn beschermingsmaatregelen voor het eigen boordpersoneel, of in militair jargon: de force protection.

Een noodzakelijke taak volgens commandant Piotr Sikora, die het commando voert over de SNMCMG1. "Wij zijn niet enkel een eskader dat mijnen op zee onschadelijk maakt. De NAVO kan ons overal ter wereld inzetten, ook in conflictgebieden waar onder meer terroristische aanvallen een gevaar kunnen vormen."

Het is geen toeval dat het NAVO-mijnenbestrijdingseskader Zeebrugge uitkiest als basis om zijn troepenbeschermingop punt te stellen. "Zeebrugge is een ideale plaats om dit te doen", zegt commandant Sikora." Hier zullen we moeten slagen voor het examen dat de MOST ons oplegt."

De MOST (Mine countermeasure vessels Operational Sea Training) is het trainingscentrum waar mijnenbestrijdingsschepen van de NAVO hun operationele paraatheid kunnen trainen. Ook de staf zal een extra training ondergaan bij Eguermin in Oostende, de Belgisch-Nederlandse school voor mijnenbestrijding.

Eind maart kiest het eskader terug de open zee om mijnen te bestrijden, getraind én voorbereid op elke mogelijke dreiging.