-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Narcis op mijnenjacht vertrokken

Narcis op mijnenjacht vertrokken

Een scheepshoorn schalt op maandagmorgen 12 augustus 2013 door de marinebasis van Zeebrugge. De mijnenjager Narcis vertrekt richting Litouwse kust om er het NAVO-mijnenbestrijdingseskader te vervoegen. Het afscheid valt zwaar, zowel voor de families als voor de bemanning.

"Het vertrekmoment is altijd moeilijk", vertelt luitenant-ter-zee eerste klasse Jean-Luc Trullemans, commandant van de mijnenjager. "Maar eens het schip op zee is, buigt de bemanning zich over haar taak."

Het schip vertrekt om deel uit te maken van het Standing NATO Mine Counter Measures Group 1 (SNMCMG1) samen met een schip uit Nederland, Polen, Duitsland en Estland. Hun opdracht bestaat uit drie luiken waarvan de eerste bekend staat onder de naam Open Spirit. Hierna volgen nog twee NAVO-oefeningen met het eskader in Baltische wateren. Gedurende die drie maanden zullen ze mijnen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog opsporen, identificeren en onschadelijk maken voor de kust van Litouwen.

Een mijn onschadelijk maken gebeurt niet zomaar. Er gaat veel voorbereiding en denkwerk aan vooraf. "Met een sonar zoeken we de zeebodem af naar explosieven", vertelt Trullemans. "Als we er een gevonden en geïdentificeerd hebben, sturen we onze duikers erheen. Die plaatsen een lading springstof op de mijn. Maar we kunnen ook een duiktoestel(combat Seafox­) met explosieven aan boord erop afsturen." De commandant van de Narcis hoopt toch een tiental mijnen op die manier onschadelijk te maken.

Het schip keert terug naar zijn thuishaven Zeebrugge op 15 november.