-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Minister van Defensie Didier Reynders ontmoet de militairen van 22 maart 2016

Minister van Defensie Didier Reynders ontmoet de militairen van 22 maart 2016

 

In het kader van de herdenking van 22 maart 2016, werd het Militaire Hospitaal Koningin Astrid (MHKA) in Neder-Over-Heembeek gekozen als ontmoetingsplaats. De minister van Defensie Didier Reynders sprak er met de militairen die betrokken waren bij de verzorging van de slachtoffers na de aanslagen.

Didier Reynders ontmoette eerst Luc en Jan, die beiden in het ziekenhuis werken. "Op die dag was ik assistent van de Medische Directie in Zaventem. Jan en ik kwamen ongeveer 15 minuten na de explosie ter plaatse," legde Luc uit.

Jan voegde eraan toe: "Na de aanslagen in Parijs in november 2015 vroegen we ons af wat we beter konden doen als dergelijke aanslagen in ons land zouden plaatsvinden. We besloten toen om kits met bloedstelpend verband en Combat Application Tourniquets in onze evacuatievoertuigen te plaatsen. De militairen beschikken dus over het juiste materiaal om tourniquets te maken als ze gewond raken.

"Die dag bleken deze middelen zeer nuttig omdat het levens heeft gered. Sindsdien zijn alle MUG-teams, zowel civiele als militaire, verplicht om over dit type materiaal te beschikken. Het is een soort rampenkit dat veel slachtoffers kan helpen," concludeerde de verpleegkundige.

De minister had ook een ontmoeting met soldaat Joyce (29 jaar) en sergeant Mathieu (27 jaar), beiden van het bataljon Jagers te Paard. "We waren in Zaventem op het moment van de aanval," zei de sergeant. "Ik begon met het bevrijden van slachtoffers vanonder het puin van een ingestorte muur. Daarna heb ik anderen meegenomen en geëvacueerd naar de uitgang van de luchthaven. Ik heb ook een tourniquet aangebracht bij een zwaar gewonde dame," vervolgde hij.

"Ik heb eerste hulp verleend aan verschillende mensen," zei Joyce. "Ik heb nog steeds contact met een van hen en zij is nu een goede vriendin. Ze heeft al twaalf operaties ondergaan.” En Joyce gaat verder: "Ik zal deze dag nooit vergeten. We begonnen om 6 uur 's morgens en werden rond 23 uur door mannen van het 3 Bataljon Parachutisten afgelost. Ik heb echt het gevoel dat ik iets heb kunnen bijdragen. Een psychologische dienst zorgde onmiddellijk voor ons. De Defensiediensten begeleidden ons op regelmatige basis gedurende meer dan een jaar", besluit Joyce.

"Het veranderde mijn leven," concludeerde Mathieu. "Zonder in paranoia te verzinken, blijf ik altijd alert.... Als een scherpere overlevingsreflex.”

Didier Reynders nam vervolgens de tijd om met de militairen van de andere vertegenwoordigde diensten te overleggen: ontmijners, leden van het detectieteam met explosievenhonden en medisch personeel van de MHKA.

De missie van hulp aan de natie van Defensie was nog nooit zo zichtbaar als in deze grimmige episode uit onze geschiedenis.