-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Militairen schieten met scherp in Libanon

Militairen schieten met scherp in Libanon

 

De deinende golven van de Middellandse Zee slaan zachtjes tegen de rotsen van de kustlijn in het Libanese Naqoura terwijl zoute waterdruppels hoog in de branding opspatten onder een stralende zon. Plots weerklinken in de verte enkele geweerschoten. Neen, het Israëlische leger heeft de grens niet overschreden, het zijn de Belgische militairen die druk in de weer zijn met hun jaarlijkse testen gevechtsschieten.

Een zestigtal militairen is op zondagochtend 25 mei afgezakt naar de schietterreinen aan het hoofdkwartier van de VN-troepen in Naqoura. Daar zullen ze de ganse dag hun schietvaardigheden onderhouden met hun handpistool, een Browning-pistool, en hun individueel standaardwapen, het FNC-geweer.

Net als de sportproeven, de medische keuring en de individuele basisvaardigheden, zijn de vuurproeven een jaarlijkse evaluatie van de capaciteiten van elke militair. Wie hieraan niet voldoet, mag in principe niet op buitenlandse opdracht vertrekken. Nu ze gedurende enkele maanden in Libanon zijn ontplooid, zorgen de Belgische soldaten ervoor dat ze ook in dit vakgebied bedreven blijven.

Onder begeleiding van twee schietmonitoren, collega’s die hiervoor in België een aparte opleiding volgden, werken de militairen hun proeven af. Een van die monitoren is de 23-jarige Sergeant Robbe De Lille van het 11 Bataljon Genie in Burcht: “Het is natuurlijk de bedoeling dat militairen slagen voor hun schiettesten. Daarom letten we erop dat ze hun schietdrils correct uitvoeren, zodat de veiligheid niet in het gedrang komt. Waar nodig sturen we onze collega’s bij.”

Op het einde van de dag volgen enkele verplichte schiettesten waarvoor de militairen moeten slagen. Zoniet riskeren ze in de nabije toekomst het recht op wapendracht te verliezen en dat is voor een militair natuurlijk niet de bedoeling. Maar zo ver komt het vandaag gelukkig niet.

Iedereen vuurt netjes in de geplaatste schietschijven, onder het goedkeurend oog van Sergeant De Lille en zijn collega’s. Eenmaal de testen succesvol afgerond en de lege hulzen netjes opgeraapt, keren de militairen terug naar hun militaire kamp in At-Tiri. Klaar voor vandaag, op naar de volgende opdracht.