-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Militairen nemen stalen af voor coronatests

Militairen nemen stalen af voor coronatests

 

Negen militairen van het Medische Component schoten op 23 april te hulp in het woonzorgcentrum Saint-Gertrude in Brussel. Ze namen er stalen af van de 138 inwoners om te testen op Covid-19.

Op 21 april vroeg de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid of Defensie kon helpen om Covid-19-stalen af te nemen. Die vraag kreeg snel een positief antwoord en meteen schoot het Competitiecentrum van het Medische Component (CC Med) in actie. Twee dagen later stonden drie teams paraat, telkens met een ambulancier en twee verpleegkundigen van het Militair Hospitaal Koningin Astrid.

De Medische Component trof de nodige voorbereiding en maatregelen om de opdracht zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen. Het CC Med richtte een coördinatiecel om de diverse crisisopdrachten voor te bereiden en uit te voeren.

Na een briefing over de veiligheidsvoorschriften en procedures voor staalafname trokken de teams richting het woonzorgcentrum om hun opdracht uit te voeren. Daar was in samenwerking met de preventieadviseur eerder al een uitvoerige verkenning gebeurd. Op die manier kunnen de militairen ter plaatse hun werk zo vlot mogelijk uitvoeren.

“Alle militairen waren zeer enthousiast om zich te kunnen inzetten voor deze hulp aan de natie en de samenleving”, aldus luitenant-kolonel Steven Thys, directeur van het CC Med. “Tijdens de voorbereiding van de opdracht hebben we erg veel aandacht besteed aan de veiligheid van het personeel. Dat heeft hun alertheid aangescherpt en hen toch ook een zekere gemoedsrust gebracht.”

Dankzij de uitstekende samenwerking tussen het CC Med en het Militair Hospitaal Koningin Astrid kon Defensie zeer snel personeel voor de opdracht inzetten. De coördinatiecel blijft dan ook dag en nacht stand-by om soortgelijke aanvragen in de toekomst even snel te kunnen behandelen.

#COVID19BELDEF