-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Militaire rijscholen schakelen weer versnelling hoger

Militaire rijscholen schakelen weer versnelling hoger

 

Ook de rijscholen van Defensie zien hun normale werking aangepast in deze coronatijden. De vorming van chauffeurs voor zware voertuigen zoals vracht- en pantserwagens duurt normaal twee weken. Nu de rijscholen strikte veiligheidsmaatregelen toepassen verkort die periode aanzienlijk.

De afgekondigde veiligheidsmaatregelen beïnvloeden de normale werking van heel Defensie, ook in de Compagnie Scholing Noord in Leopoldsburg. De detachementen van militairen die op operatie vertrekken blijven elkaar echter aflossen. Daarbij horen ook chauffeurs van zware (pantser)voertuigen.

"Voor zij die aan hun pre-deployment training (PDT) beginnen, moeten ze hun rijvaardigheidsbewijs halen", licht kapitein Digneffe van de rijschool toe. "Vandaar dat we deze week weer actief lesgeven op het terrein, mits enkele grondige wijzigingen."

De kapitein neemt ons mee naar het lesgebouw, waar we een doorgangssluis moeten passeren. "Hier melden de leerlingen zich eerst aan en ontsmetten ze hun handen", gaat hij verder. "Ze beantwoorden enkele vragen over hun medische toestand en sociale contacten van de afgelopen 24 uur. Elke dag krijgen ze een nieuw mondmasker en handschoenen om zichzelf en de rijinstructeur tegen eventuele besmettingen te beschermen."

"Normaal volgen drie of vier leerlingen tegelijkertijd les bij een monitor. Die werkwijze zou momenteel niet verstandig zijn", verklaart Digneffe. "Eén leerling en één monitor, zo verlopen de lessen momenteel. Dat verkort het leerproces aanzienlijk, omdat de chauffeur op die manier een hele dag vorming krijgt. Zo kan hij of zij ook sneller aan het examen beginnen."

Hoewel de anderhalve meter afstand in een voertuig moeilijk te handhaven valt, zorgt de rijschool dat de kans op besmettingen zo klein mogelijk blijft. "Zowel monitor als leerling draagt handschoenen en een chirurgisch mondmasker. Ook wijzen we de chauffeurs tijdens haar of zijn vorming een vast voertuig toe. Tijdens de leerperiode betreedt niemand anders het voertuig. En omdat zowel monitor als leerling met dezelfde knoppen en schakelaars in contact komt, ontsmetten we 's morgens én 's avonds grondig de voertuigcabines."

Net zoals heel wat personeel van Defensie doen ook de chauffeurs aan een vorm van afstandswerken. "Via het leerplatform BEL ADL bieden wij de theorielessen aan. Die zijn onmisbaar vooraleer je aan de praktijk kan beginnen. Zo komen de chauffeurs al met een grote brok kennis naar de rijschool. Dat bespaart veel tijd die we anders in een leslokaal doorbrengen."

Onze militairen op operatie bereiden zich steeds grondig voor. Voor sommigen betekent het dus ook een vorming als chauffeur. Nu de rijscholen opnieuw wat gas kunnen bijgeven, blijft de veiligheid van leerlingen en monitors prioritair.

#COVID19BELDEF