-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Militair worden in je achtertuin

Militair worden in je achtertuin

 

Voor de basisopleiding tot soldaat of matroos waren er tot voor kort twee adressen: het Centrum Basisopleiding en Scholing (CBOS) in Leopoldsburg en Centre d'Instruction de Base et d'Écolage (CIBE) in Aarlen. Een kandidaat uit Oostende moest dus minstens tweemaal per week de lange tocht van en naar Leopoldsburg maken. En ook Aarlen is niet voor alle Franstaligen dicht bij de deur, verre van zelfs. Daarom gooit Defensie nu het roer om voor zijn basisopleidingen.

Het bijna voorbije jaar lanceerde Defensie al enkele proefprojecten rond zogenaamde regionale vormingen. Die nieuwe basisopleidingen houden meer rekening met de woonplaats en toekomstige eenheid van de kandidaat-militairen. Zo mochten de kwartieren in Marche-les-Dames en Brasschaat dit jaar al een lichting soldaten ontvangen. Bij het Bataljon Artillerie in Brasschaat hebben de kandidaten voor de artillerie, genie en de Marine hun militaire initiatiefase (MIF) intussen bijna beëindigd.

De jonge kandidaten profiteren niet alleen van kortere verplaatsingen. De regionale vormingen bieden nog andere voordelen. “Je leert de mensen van je toekomstige eenheid al kennen. Ook ben ik nu al bekend met de infrastructuur van het kwartier”, vertelt Benno Wauman uit Sint-Niklaas. Hij schreef zich in als soldaat voor het Bataljon Artillerie. “Het zou me wel niet tegengehouden hebben mocht de opleiding in Leopoldsburg doorgaan”, voegt hij er nog aan toe.

Het personeel dat de toekomstige soldaten en matrozen opleidt, komt van de eenheid zelf, versterkt met personeel uit nabijgelegen eenheden. “Het vormingskader hier in Brasschaat krijgt versterking van het 11 Bataljon Genie uit Burcht”, vertelt pelotonscommandant Vandewalle. “Handig, omdat ook een heleboel toekomstige genisten momenteel hier hun MIF volgen.”

Defensie kijkt ook al naar 2019, wanneer het die regionale vormingen nog zal uitbreiden. Naast Marche-les-Dames en Brasschaat zullen alle gevechtseenheden van de Landcomponent dit voorbeeld volgen. Nog meer kandidaat-militairen zullen op die manier hun basisopleiding al bij hun toekomstige eenheid kunnen volgen. Het CBOS en CIBE blijven uiteraard hun opleidingen verderzetten.

Ook in 2019 blijven de regionale vormingen voortlopen. Interesse? Contacteer het informatiecentrum in jouw buurt.