-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Militair voor één dag

Militair voor één dag

 

De jongerenorganisatie Youth for Change and Action (YOUCA) heeft op donderdag 18 oktober voor de dertiende keer haar Action Day gehouden. 31 leerlingen uit het middelbaar onderwijs gingen voor één dag als militair aan de slag.

YOUCA wil de jeugd motiveren om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Dat doet ze onder andere door jaarlijks een Action Day te organiseren. Meer dan vijftienduizend jongeren gaan een dag aan de slag bij een bedrijf, organisatie of overheid. Het loon dat ze op die dag verdienen gaat naar jongerenprojecten in België en in het Zuiden.

Twee van de 31 jongeren die Defensie uitkozen voor de YOUCA Action Day zijn Jeroen Desimpel en Zara Lioen, beide laatstejaarsstudenten aan het Prizma Campus College in Izegem.

Zara gaat een dag aan de slag als onderrichter tactiek in het Centrum Basisopleiding en Scholing van Defensie in Leopoldsburg. Een dag lang volgt ze een peloton nieuwe rekruten tijdens hun training. Hun pelotonscommandant geeft haar uitleg over zijn job, en leert haar onder andere afstanden schatten en vorderen doorheen verschillende soorten terrein. De interesse in Defensie heeft ze van haar vader, die zelf militair is.

Jeroen zit in dezelfde klas als Zara en heeft al jaren interesse in Defensie. Hij is al op een opendeurdag van de Koninklijke Militaire School geweest en overweegt duidelijk een carrière bij Defensie. Zijn keuze voor een werkgever tijdens de Action Day was dan ook snel gemaakt. Als onderrichter schiettechnieken trekt hij met een ander peloton kandidaat-militairen naar de schietsimulator. Daar mag hij voor het eerst ook zelf vuren met een van de simulatiewapens. "Een indrukwekkende ervaring", vindt hij. "Ik heb thuis een luchtbuks, maar dit is toch iets helemaal anders."

Jeroen blijkt een natuurtalent. "Die jongen kan goed schieten", hoor ik een van de instructeurs zeggen tegen zijn collega. "Nog nooit een wapen vastgehouden en nu al zo gegroepeerd schieten. En dat zonder voorgaande les ..."

Of een van de 31 jongeren binnenkort solliciteert voor een functie bij Defensie is nog de vraag, maar ze hebben in ieder geval een dag in de schoenen van een militair gelopen. Een mooie eerste stap.