-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Mijnenjager Narcis nummer 1 tijdens Open Spirit

Mijnenjager Narcis nummer 1 tijdens Open Spirit

 

Sinds twee weken worden de mijnenjager M923 Narcis en zijn ontmijners volop ingezet in de Baltische Zee. Daar nemen ze voor de kust van Estland deel aan de NAVO-operatie Open Spirit. Alvast veel lof voor de bemanning die de eerste van de klas is met uitzonderlijk hogere resultaten dan de andere deelnemers.

Samen met de andere schepen uit de NAVO-vloot Standing Naval Mine Counter Measure Group 1 is de M923 Narcis sinds tien dagen zeer actief voor de kust van Estland. De druk is te snijden aan boord want bijna dagelijks maakt de bemanning mijnen en vliegtuigbommen onschadelijk, hoofdzakelijk uit de Tweede Wereldoorlog.

Die springtuigen vormen misschien maar een klein deel van de 80.000 resterende explosieven in de Baltische Zee, toch blijven ze een groot gevaar voor de scheepvaartroutes van de Baltische staten, de prille leden van de NAVO en trouwe lidstaten van de Europese Unie.

Dankzij de inzet van de veertigkoppige bemanning kan de trotse scheepscommandant, luitenant-ter-zee eerste klas Dieter Moors, op een geslaagde operatie terugblikken. Op de brugvleugel van de M923 Narcis zal de bemanning na afloop van de operatie de felbegeerde rode symbolen van acht mijnen en één raket als oorlogstrofee kunnen toevoegen, een bijna middeleeuwse traditie bij de Marine.

De Narcis wordt drie maanden in de NAVO-mijnenbestrijdingsvloot ingezet, tot eind juni. Die vloot staat voor het ogenblik onder het bevel van de Belgische fregatkapitein Peter Ramboer.