-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Mijnen en vips op Baltische zee

Mijnen en vips op Baltische zee

 

Het NAVO-mijnenbestrijdingseskader meert op 28 augustus 2013 aan in het Litouwse havenstadje Klaipeda. Tussen de schepen vind je de Belgische mijnenjager Narcis terug. Dat schip ontvangt divisieadmiraal Michel Hofman, die samen met andere Europese maritieme autoriteiten de operatie Open Spirit bezoekt.

"Three, two, one" schalt door de hoorn van het Litouwse schip Jotvingis. Enkele seconden later vliegen zand en water de lucht in. Een explosief van vijfhonderd kilo bracht een mijn op de Litouwse zeebodem tot ontploffing. Mijnen opsporen, identificeren en vernietigen is een kerntaak van de operatie Open Spirit. "Dit jaar maakten we er al een tiental onschadelijk", vertelt divisieadmiraal Michel Hofman. "Ons uiteindelijk doel is om bepaalde gebieden mijnenvrij te verklaren. En hierin zijn we geslaagd doordat we objecten konden identificeren als wrakken of andere onschadelijke voorwerpen."

Open Spirit is opgebouwd rond het idee van solidariteit: ervaren landen als België en Nederland die nieuwkomers als de Baltische staten bijstaan met raad en daad. Dankzij trainingscentra als Eguermin en MOST staat België bovenaan de lijst van ervaringsdeskundigen in mijnenbestrijding. Toch heeft ook onze Marinecomponent nog baat bij zo'n operatie als Open Spirit. "Het is een win-win situatie", gaat admiraal Hofman verder. "Enerzijds geven we hen onze kennis door en anderzijds kunnen we trainen en nieuwe technieken testen."

Op het einde van de rit heeft Open Spirit 2013 acht mijnen, vijftien mijnverankeringen en drie scheepswrakken op de teller. Een geslaagde operatie waardoor de Baltische zee weer een stukje veiliger is dan voorheen.