-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Mijnen, brandend actueel

Mijnen, brandend actueel

Met de fototentoonstelling 'Mijnen, verraderlijke wapens' brengt het Legermuseum dit brandend actuele onderwerp in de aandacht. Zo'n vijftig VN-foto's van slachtoffers en ontmijners in actie tonen de pijnlijke gevolgen van deze geniepige wapens.

De tentoonstelling heeft aandacht voor inspanningen die België en de VN sinds de Tweede Wereldoorlog leveren om antipersoonsmijnen te neutraliseren. Van Cambodja tot Libië, van Vietnam tot Afghanistan en Irak: de voorbije vijftig jaar maakten ze honderdduizenden slachtoffers in meer dan tien landen.

Eind jaren 1990 ondertekenden 161 landen (waaronder België) dan ook een verbod op antipersoonsmijnen, het Verdrag van Ottawa. Daarmee engageerden ze zich om te zorgen voor bewustmakingsprogramma's en hulp aan en revalidatie voor slachtoffers.

Ontmijningsuitrustingen, uniformen, mijnen uit de collecties van het Legermuseum en van het Departement Genie illustreren de Belgische ontmijningsoperaties van de Tweede Wereldoorlog tot vandaag.

De tentoonstelling kwam tot stand met de medewerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Defensie, de Dienst voor de bestrijding van landmijnen van de Verenigde Naties en Handicap International.